V Krnově se nechte pozvat do světa panenek. Vášnivá sběratelka jich shromáždila víc než tisíc

25. červen 2022

Panenky darované, koupené i nalezené. Všech zmíněných má dnes už přes tisícovku ve své sbírce Miroslava Vroblová z Krnova v Moravskoslezském kraji. Panenky sbírá už dlouhá léta a je jich tolik, že se jí domů už rozhodně nevejdou. V jednom z historických domů v centru Krnova proto provozuje stálou výstavu panenek, kočárků a hraček, kterou velmi ráda ukazuje malým i velkým návštěvníkům.

Ve sbírce Miroslavy Vroblové se v současné době nachází tisíc padesát nejrůznějších panenek. Nejčastěji se k ní od původních majitelů dostávají ty se jménem Evička, ve sbírce má ale také jednu Uršulu. Pro sbírání panenek se nadchla už v mládí a od té doby se bez panenek neobejdou žádné její narozeniny.

Spoustu panenek jí lidé darovali, mnohé si sama koupila a s láskou se vždy postarala i o panenky někde odložené a vyhozené. Její sbírka je zajímavá jako celek – vedle vzácnějších kousků starých i devadesát let má také panenky, které se „narodily“ do moderní doby.

Miroslava Vroblová - sběratelka panenek

Miroslava Vroblová o panenky pečuje den co den, a to v jednom z historických domů v centru Krnova, kde provozuje stálou výstavu. V prostorách, které tvoří tři místnosti, má panenky pečlivě naaranžované, ať už v původních oblečcích nebo v těch, které sama ušila, upletla nebo uháčkovala. Vedle panenek vystavuje také další hračky, kočárky a pokojíčky, mezi nimi i ty, které pamatují dětství jejích dvou dcer.

Sbírka panenek Miroslavy Vroblové

Výstavou rozmanitých panenek návštěvníky Miroslava Vroblová také ráda sama provází a nešetří při tom nejrůznějšími příběhy. Další informace, včetně toho, kde a kdy je možné stálou výstavu panenek v Krnově navštívit, najdete na facebookovém profilu sběratelky.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.