V Lázních Bohdaneč nebudou mít v příštím roce vyšší poplatek za popelnici

11. prosinec 2017 08:00

Lázně Bohdaneč mají v plánu omezit množství komunálního odpadu, který z tamních domácností vyváží popeláři na skládky.

Stojí to prý moc peněz, poplatky za popelnici přitom město zvedat nechce a tak hledá jinou cestu, jak za svoz a skládkování ušetřit. Podpořit chce třeba to, aby lidé víc třídili papír nebo plast.

Lázně Bohdaneč a obce v okolí se možná zbaví kamionové dopravy

Přes Lázně Bohdaneč jezdí tisíce kamionů

Ministerstvo nebude bránit převodu vytížené státní silnice do majetku kraje, což je jedna z podmínek, aby nákladní auta jezdila jinudy.

Radnice zvažovala různé způsoby, nakonec se ale inspirovala v Hradci Králové, kde lidé od magistrátu dostali zdarma popelnice na třídění odpad. Modrou na papír a žlutou na plasty, s tím že je ve víc než týdenních intervalech popeláři vyváží. Množství skládkovaného odpadu prý tak kleslo o celou polovinu.

A stejně tak by to mohlo fungovat od příští roku i v Bohdanči. Město chce takové popelnice pořídit a dát je k dispozici domácnostem v rodinných domech, současně s tím plánuje stavebně upravit kontejnerová stání tak, aby se u nich nepovalovaly odpadky jako teď. Jejich počet by se navíc snížil z 20 na 8.    

Výše poplatku zůstane stejná

Roční poplatek je 600 korun na hlavu a bude to tak i příští rok. Náklady na svoz a skládkování ale tahle částka nepokryje a město musí statisíce korun ročně doplácet. Třeba předloni to podle starosty Miloše Karafiáta ze sdružení Pro Bohdaneč dělalo 800 tisíc korun. Platí tady jednoduchá rovnice. Čím víc lidé vytřídí recyklovatelného odpadu, tím vyšší je šance, že město poplatek za popelnici nezvedne.

Pomůže stát?

Pomoci by měly státní dotace. V první polovině roku podá město žádost, pokud bude úspěšná, vybere hned i dodavatele popelnic a v druhé půlce roku je potom rozdá lidem k domkům. Když dotace nebude, je podle starosty města ve hře možná varianta, že by radnice projekt zaplatila z městského rozpočtu.

autor: wol
Spustit audio