V lesích u jihočeské Besednice narazíte na pozoruhodný kamenný útvar zvaný Vandlička

23. květen 2019
Česko – země neznámá

Jihočeský městys Besednice se v historii našich zemí zviditelnil několikrát a zajímavé je, že nejčastěji v souvislosti s kameny. Ať už jsou to vltavíny, tedy vzácné minerály, nebo třeba část Samsonovy kašny na českobudějovickém náměstí, která je vytesaná z besednických kamenů. U Besednice se totiž těžila vyhlášená tvrdá besednická žula.

Besednice je připomínána i ve smutné souvislosti s domem na pražském Poříčí, který se zřítil za první republiky. V jeho troskách tehdy zemřelo 17 kameníků z několika jihočeských obcí, včetně Besednice. A my se vydáme k další kamenné zvláštnosti Besednice, k zajímavému kamennému útvaru jménem Vandlička.

Jde o samostatnou skupinu bochníkovitých žulových balvanů uprostřed lesa. „Na horní ploše největšího balvanu je mísovitá prohlubeň oválného tvaru, ve které je vždy dešťová voda. A ta nikdy nevysychá,“ říká místostarostka Besednice Michaela Novotná. „Je to místo, které navštěvovali lidé už od nepaměti v době předkřesťanské, ale chodili sem později i křesťané, proto je tu kaplička s obrázkem Panny Marie."

Voda v kamenné míse má podle pověsti uzdravující účinky, stejně jako pobyt na místě samém. Ale podle tradice je nutné přistupovat k Vandličce zepředu, tedy směrem ke kapličce u kamenné průrvy. „Podle tradice má voda uzdravující vliv na srdce a plíce. Lidé si ji tady nabírají a nechávají tu i obětní předměty jako poděkování za vodu," vysvětluje Michaela Novotná.

Tuto vandličku najdete v lesíku zvaném Douchův háj mezi Besednicí a Dobrkovem, když se vydáte z Besednice po silnici směrem na Trhové Sviny. Asi po 2,5 kilometru odbočíte vpravo na polní cestu a na dalším rozcestí pak vlevo. Pak už musíte pěšky, není to daleko a cesta stojí za to.

Nedaleko této se nacházejí ještě další dvě vandličky, jedna u Dobrkovské Lhotky a druhá u Smrhova. Někdy se jim říká i vodní oka.

Spustit audio