V lesích za Skutčí zase najdete důlní vozíky a stroje na lámání kamene

11. prosinec 2017

Město Skuteč nechalo upravit a vylepšit Žulovou stezku. Vede místy, kde se ještě před druhou světovou válkou ozývaly rány dynamitu a cinkot kladiv.

Vyhlášené žulové kostky vlaky odvážely třeba až do Vídně. Většina lomů už dávno zanikla, ale zájemci teď mají možnost si tuhle slavnou éru připomenout.

Po stopách válečných Gigantů. Kusy obřích letadel jsou na Skutečsku dodnes

Na křídlo Messerschmittu zvoní ve Vrběticích už 70 let

Obrovský a děsivý. Takový byl Messerschmitt 323 Gigant. Největší letadlo druhé světové války. První stroj, který dokázal přepravit tank, obrněné vozy nebo rovnou celou rotu vyzbrojených vojáků. Stopa těchto obrů na území protektorátu končí ve Skutči na Chrudimsku.

Celá stezka měří asi pět kilometrů, jsou tam zpevněné cesty, postavený kus polní drážky s důlními vozíky, jsou tam zabudované historické stroje jako třeba štípačka na žulové kostky a najdete tam taky střelmistrovský kryt.

Hlavní cíl proměny se dá popsat tak, že zatímco dřív museli návštěvníci trochu historii místa znát, aby stopy těžby objevili, teď jim vlastně půjdou samy naproti a umožní skok v čase o století zpátky.

Zahlédnete i kameníky. Virtuálně...

Setkání s kameníky je možné. Je k tomu ale  potřeba chytrý mobilní telefon. Na několika zastávkách je totiž připravená rozšířená realita. Stačí načíst QR kód.

Stezka už je přístupná

Všechny práce už jsou hotové a trasa je volně přístupná. Situaci ale trochu zkomplikovala nedávná vichřice, která některé stromy kolem stezky poničila nebo vyvrátila. Škody ještě nejsou úplně odstraněné, a proto by si tam návštěvníci měli dát pozor.

autor: kop
Spustit audio