V lomu Zárubka na Chrudimsku se může těžit dalších deset let, povolil krajský úřad

14. listopad 2022 15:15

Majitelé lomu Zárubka v Prosetíně na Chrudimsku získali povolení pokračovat v těžbě. Kámen by se tam měl dobývat ještě deset let. Okolní obce s tím nesouhlasí a chtějí se bránit. Před pěti lety krajský úřad žádost o dotěžení zásob zamítl. Tentokrát stanovil podmínky, za kterých může lom pracovat dál. 

Plán na pokračování těžby se několikrát změnil. V aktuálních podmínkách je zásadní doba provozu lomu. V původní zamítnuté žádosti to bylo prodloužení o čtyřicet let. Společnost Skanska, které lom patří, pak plán zredukovala zhruba na polovinu. Souhlas krajského úřadu se váže na ještě kratší dobu - hornická činnost je povolená na deset let.

Okolní obce těžbu odmítají

Roční limit zůstal stejný, maximálně 280 000 tun vytěženého kamene. Způsob dopravy musí Skanska konzultovat se Správou a údržbou silnic a policií, pokud by se našla riziková místa, má navrhnout úpravu. A je stanovená celá řada dalších opatření, kterými je souhlas k těžbě podmíněný.

Okolní obce s rozhodnutím o pokračování těžby nesouhlasí. Proti těžbě je Prosetín, Vrbatův Kostelec i Leštinka, tedy obce z okolí lomu. Hlavní výhrady směřují k dopravě. Většinu kamene budou odvážet nákladní auta, jen asi pětina má putovat po železnici. Obce si stěžují na vysokou dopravní zátěž, ale třeba i na hluk nebo otřesy při odstřelech.

Dopravu pohlídá webkamera

Majitelé lomu zase argumentují studiemi, podle kterých nejsou překročené povolené limity. A mezi podmínky povolení patří třeba i sdílená webkamera u vjezdu do lomu, aby bylo možné ověřit povolený limit pro expedici kamene.

Obce ještě hledají cestu, jak výsledek zvrátit. Prosetínský starosta Michal Vychroň (sdružení PRO) řekl, že podle něj krajský úřad nereagoval na hlavní připomínky obce. Prosetín například žádal obrácení poměru silnice, železnice, aby většina materiálu odjela po kolejích.

Starosta také zpochybňuje to, na čem je položený základ povolení další těžby. Podle Skansky je totiž Zárubka zásadní zdroj kamene pro důležité stavby v Pardubickém a Královéhradeckém regionu a jediný zdroj železničního kameniva v této oblasti. Obce z okolí lomu teď s právníky řeší další postup.

Spustit audio

Související