V Lovosicích vyrostla na břehu Labe nová rozhledna. Říká se jí Vyhlídka u Zámečku

19. říjen 2020

V severočeských Lovosicích stojí na břehu Labe zámeček. Postavit si ho nechala hlubocká větev rodu Schwarzenbergů v roce 1865 a díky tomu má společné prvky se zámkem Hluboká, protože oba stavěl stejný architekt. U lovosického zámečku s kavárnou, který je sídlem firmy Raeder a Falge, vyrostla v loňském roce nová rozhledna.

Kníže Jan Adolf II. ze Schwarzenbergu nechal v Lovosicích vystavět výletní restauraci podobnou malému zámku v novogotickém slohu. Návrh objektu vypracoval jihočeský stavitel a architekt Franz Domasus Deworezky, který se podílel na stavbě zámku v Hluboké nad Vltavou. Proto mají oba objekty společné rysy.

Vedle výletní restaurace byl zbudován umělý kopec s dřevěným altánem, tedy jakousi vyhlídkou na řeku a okolí. Umělý kopec tvořila zasypaná dvoupodlažní stavba, která původně sloužila jako pivní sklep a ledárna pro potřeby restaurace. I díky zásobám ledu získaného v zimním období z Labe vydrželo lovosické pivo dobře vychlazené i během parného léta.

Pohled z vyhlídky na lovosický zámeček

Dřevěný altán se ale na počátku sedmdesátých let dvacátého století rozpadl a celý kopec se postupně stal nepřístupný. Návrh obnovy umělého kopce a vyhlídky na řeku iniciovala společnost Raeder a Falge, která v roce 2009 zachránila i zcela zdevastovaný objekt bývalé výletní restaurace – malého zámku.

Nová vyhlídka byla vybudována v roce 2019 podle návrhu architekta Luboše Hrušky a dostala název Vyhlídka u Zámečku. Rozhledna stojí na mezinárodní cyklostezce LABE/ELBE. Místní přívoz tuto stezku s Lovosicemi spojuje. K vyhlídce lze také doplout lodí, protože přístaviště je nedaleko. Z vyhlídky, vybudované ze dřeva a oceli, je nádherný výhled na řeku a kopce Českého středohoří, zejména na Lovoš.

Spustit audio