V Moravské Třebové chybí městské veřejné WC. Původní je mimo provoz, s novým radnice nepočítá

10. únor 2021 09:56

Veřejné toalety ve městech najdete celkem běžně. V Moravské Třebové ale nejsou a nebudou. Reportérka Věra Pavlasová zjistila, že ještě donedávna byly v objektu tržnice. Ta je ale před zbouráním a místní i turisté si tak nemají kam odskočit. Aspoň podle dotazů na webových stránkách města.

„Veřejné toalety jsou důležité a každé město by je mělo mít. Já bydlím blízko, takže pro mě to problém není, ale několikrát se mi stalo, že mě lidé zastavili a dotazovali se, kam si mohou odskočit,“ říká paní Dagmar. Městské veřejné toalety jim ale doporučit nemůže.

Toalety na tržnici dosloužily

„Mnoho lidí si pamatuje veřejné toalety, které byly umístěny na městské tržnici, tam bohužel byly nevyhovující podmínky, takže už několik let tyto záchody dostupné nejsou,“ vysvětlil mluvčí radnice Václav Dokoupil.

Obyvatelům Moravské Třebové podle dotazů na webu města veřejné toalety chybí

Úleva na zámku a nádraží

V případě potřeby se lidé musí spolehnout na toalety na autobusovém nádraží nebo na zámku. Jejich provoz je ale časově omezený. „V areálu zámku je jeden záchod mimo zámeckou sezónu přístupný denně od 7 do 19 hodin. Během zimní sezóny jsme se bohužel setkávali s vandalismem. Proto je mimo sezónu otevřená jen jedna toaleta. Během zámecké sezóny dle běžného režimu jsou otevřené větší prostory, kde je toalet několik,“ říká Dokoupil.

Toalety na zámku ale nejsou jediným místem, kde si může návštěvník města odskočit. WC funguje také v areálu autobusového nádraží, přístupné od pondělí do pátku.

Další veřejné toalety nebudou

S obnovením městských toalet ale radnice nepočítá ani v budoucnu. „Vycházíme z toho, že lidé mají možnost si odskočit na dvou místech, na zámku a na autobusovém nádraží a to si myslíme, že je v tuto chvíli dostačující,“ vysvětluje mluvčí radnice. „Informace o umístění toalet si mohou turisté najít na webových stránkách města nebo zámku.“

Městské záchodky tedy v Moravské Třebové nebudou. Místní i turisté si budou muset i do budoucna vystačit s těmi na autobusovém nádraží nebo jednou toaletou na zámku.

Spustit audio

Související