V Moravské Třebové chybí předzahrádky, město pořídí mobilní bar

19. červen 2015

Moravskotřebovská radnice plánuje koupit mobilní restauraci a umístit ji do centra města. V současné době totiž uprostřed památkové zóny chybí restaurace i předzahrádky.

Město si od toho slibuje zvýšení ruchu na náměstí T.G. Masaryka i v podvečerních hodinách a o víkendech. Věra Pavlasová se přesvědčila, že příliš rušno tam není ani uprostřed pracovního dne.

„Když se rozhlédneme po moravskotřebovském náměstí, tak na první pohled tady chybí jakékoli občerstvení, zejména letní zahrádky,“ říká místostarosta Václav Mačát (ČSSD). A dodává: „Je tady jediná zahrádka přímo na náměstí, tu má cukrárna. A ve vedlejší Cihlářově ulici je restaurace a pizzerie. Přímo na náměstí, které bychom rádi oživili, ale zahrádky naprosto chybí.“

Restaurace chybí místním i turistům

„Docela hodně mi vadí, že si tady vůbec není kde sednout na čerstvém vzduchu,“ souhlasí Dagmar Navrátilová z Moravské Třebové. V letním počasí podle ní nejvíce chybí předzahrádky. Srovnává s Litomyšlí, kde je na každém rohu kavárna, což ke koloritu města podle obyvatelky patří.

Čtěte také

Mobilní restaurace je zatím ve fázi nápadu. Město se tím bude dále zabývat. V prostoru náměstí by měl být bar, ve kterém by bylo možné posedět, dát si pivo a nějaké občerstvení. Tím by podle místostarosty Mačáta chtěli v Moravské Třebové náměstí oživit.

Předzahrádka na pardubické třídě Míru

V současné době navíc v neděli ve městě není otevřena ani jedna restaurace. Vedení města tak u nové restaurace považuje víkendovou otevírací dobu za klíčovou. Turisté, kteří o víkendu do města, teď nemají kam zajít na oběd.

Město teď zjišťuje, jaké jsou možnosti pronájmu nebo koupě takové restaurace, poté bude potřeba najít nájemce.

Místostarosta Mačát by rád viděl na náměstí předzahrádku už letos, to se ale kvůli mnoha neznámým zřejmě nepodaří. Obyvatelé Moravské Třebové si tak ještě nějakou dobu budou muset počkat.

autor: PAV
Spustit audio