V Moravské Třebové mají knihovnu přímo na koupališti

11. srpen 2015

V Moravské Třebové mají na letním koupališti novou, u nás zatím ojedinělou, službu. Svůj ministánek tam otevřela městská knihovna. Věra Pavlasová do aquaparku vyrazila a zjišťovala, jestli je o čtení u vody zájem.

„Cizí ženu bych si vzal. Tady na koupališti je většina cizích žen, tak abych ještě jednu z literatury poznal,“ vysvětluje svůj výběr čtenář Václav Žáček.

Myslí si, že knihovna na koupališti je dobrý nápad: „Lidi tady dřepí a vybírají si, protože někdy na knihu zapomenou.“

Čtení ve vedru na koupališti má i svá specifika: „Musím si stínit hlavu, aby mě to neoslňovalo, a pak mě rozptylují právě ty ženy okolo. Muži chodí, děti piští, ale jinak čtu,“ dodává Václav Žáček.

Čtěte také

Eliška Burianová si službu knihovny na koupališti pochvaluje, i když si kvůli velkému horku zatím knihu nepůjčila. V takovém vedru se podle ní číst nedá. Pro knížku si zajde spíše do knihovny.

U bazénu je i ředitelka knihovny Lenka Greplová: „Nápad vznikl tak, že jsem někde podobnou knihovničku viděla a řekla jsem si, že by to mohla být zajímavá doplňková služba pro naše čtenáře.“

Čtenářka na koupališti v Moravské Třebové

Knihovna se tak domluvila s technickými službami a současně se zahájením letošní sezóny aquaparku zřídila tuto službu.

Knihy rychle mizí

Čtenáři si službu poměrně rychle našli. Čtyři dny po doplnění knížek je třetina titulů z knihovničky pryč. Mezi čtenáře se na koupališti znovu dostávají knihy, které jsou z běžného fondu knihovny už vyřazené. Žánrově jsou to knížky pro všechny čtenáře – jsou tam detektivky, westerny, zamilované romány, knihy pro děti i časopisy.

Lidé, kteří zastávají názor, že bez knihy k vodě nejde jít, si službu pochvalují. „Dnes jsem si donesla svoji knihu, protože jsem nevěděla, že se tady dají půjčit, ale příště už si nějakou půjčím,“ říká paní Andrea.

Půjčování knih na koupališti není poslední speciální službou moravskotřebovské knihovny. Další chtějí zřídit ve vlaku na trase Moravská Třebová – Česká Třebová.

Čtěte také

autor: PAV
Spustit audio