V Moravské Třebové odstranili z města velkoobjemové kontejnery na bioodpad

26. srpen 2020 09:33

V Moravské Třebové už nejsou po městě velkoobjemové kontejnery na ukládání bioodpadu. Pracovníci technických služeb je v těchto dnech z dvaceti stanovišť odstranili. Lidé do nich totiž vyhazovali nejen trávu a listí, ale i větvě stromů, plastové láhve a například i zbytky potravin.

„Naše technické služby totiž musí ten bioodpad vytřídit. Někdy je to nemožné. Směs trávy a větví je pomalu neroztřiditelná,“ vysvětlil místostarosta Petr Frajvald ze sdružení Srdcem Třebováci.

Dodal, že kompost je pak nekvalitní a město tak platí nejen za svoz zeleného odpadu, ale i jeho vyčištění. Radnice se proto rozhodla k radikální změně a kontejnery nechala odstranit. Lidi chce přimět, aby bioodpad spíš kompostovali přímo na zahradách, nebo ho vozili na sběrný dvůr.

Čtěte také

„Město rozdávalo zahradní kompostéry, které jsou zatím stále k dispozici. Další možností je využití hnědých kontejnerů, které jsme nakoupili a rozmístili do sběrových míst a další možností je využití velkokapacitních kontejnerů přímo v areálu technických služeb. Poslední možností je bioodpad a větší větve naložit na vozík a odvézt přímo na kompostárnu,“ popsal tiskový mluvčí Václav Dokoupil.

Jestli na dvaceti stanovištích velkoobjemové kontejnery nebudou ani v příštím roce, zatím není zcela jasné. Rozhodně to ale nebude celoročně.

Místostarosta Frajvald popsal jednu z možností: „Uvažujeme, že tam, kde to bude možné, budeme přistavovat dva kontejnery – jeden na listí a trávu a druhý na větve, aby občan mohl už v prvopočátku třídit.“ Z dvaceti stanovišť, která město má, by tento systém bylo možné využít na čtrnácti.

Každý rok zaplatí město  za svoz a likvidaci velkoobjemových kontejnerů na zeleň půl milionu korun.

Spustit audio

Související