V Moravskoslezském kraji je spalniček šestinásobně více než loni

7. březen 2019

Počet nemocných spalničkami už je oproti loňsku v Moravskoslezském kraji téměř šestinásobný. Od počátku roku hygienici zaznamenali již 35 případů, loni jich bylo šest za celý rok. Za necelý týden tak přibylo dalších sedm případů.

V regionu je jedna z nejvyšších nemocností, nejhůře je na tom Praha, ale vysoký počet onemocnění hlásí i Plzeňský či Pardubický kraj. Stále nejvyšší procento případů onemocnění je zaznamenáno v rámci kraje na území města Ostravy. Vyplývá to z dat, která dnes zveřejnili hygienici.

Mezi nemocnými v kraji je 16 dětí a 19 dospělých, mezi nimi i tři zdravotníci. K nejvíce postiženým věkovým skupinám patří dětí mladší jednoho roku a pak dospělí od 30 do 39 let.

„Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje stále zajišťuje rozsáhlá protiepidemická opatření v souvislosti s 24 ohnisky nákazy u 1303 exponovaných osob na území kraje. Bylo vydáno 218 rozhodnutí ke karanténě osobám, které přišly do kontaktu se spalničkami a jsou k nákaze vnímavé,“ uvedli hygienici.

Spalničky jsme skoro eliminovali, ale pak se začalo tvrdit, že očkování je nebezpečné, říká lékařka

Vilma Marešová

V Česku se rychle šíří spalničky. Od letošního ledna do konce února se touto nemocí nakazilo 29 lidí, což je víc než za celý rok 2016. Skoro polovina případů pronikla do tuzemska z Ukrajiny. Hygienici upozorňují, že infekce se rychle šíří i proto, že čím dál víc rodičů váhá s očkováním svých potomků. Ohrožují tak celou společnost, nebo je na místě zachovávat vůči vakcínám obezřetnost?

Epidemii se zatím nedaří zastavit. Odborníci spojují nárůst počtu případů s odmítáním očkování. Zatímco v lednu přibývalo v ČR kolem deseti nových případů týdně, v únoru to bylo přes 30. Kvůli epidemii nařídil ministr zdravotnictví mimořádné očkování zdravotníků ve státních nemocnicích a doporučil ho i ostatním zdravotnickým zařízením.

Onemocnění se šíří kapénkami a jeden nemocný nakazí až 18 lidí. Inkubační doba spalniček, tedy čas od vniknutí původce nákazy do organismu až po první příznaky, je sedm až 21 dní. Projevy spalniček jsou horečka, kašel, rýma, světloplachost a zarudnutí očních spojivek. V ústech a na sliznici tváří mohou být bělavé tečky se zarudlým okolím. Čtvrtý až pátý den se objevuje sytě červená až fialová vyrážka, která začíná na záhlaví a šíří se na obličej, krk, břicho a končetiny.

Při léčbě je ze zákona povinná hospitalizace na infekčním oddělení a izolace po dobu sedmi dnů od objevení vyrážky. Rozsáhlá epidemie spalniček byla v kraji před dvěma lety. V regionu se tehdy nakazilo zhruba 130 lidí, mezi nimi i zdravotníci.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související