V Muzeu četnictva v Chlumci nad Cidlinou poznáte práci i život četníků za první republiky

27. červen 2021

Replika četnické stanice v Chlumci nad Cidlinou v Královéhradeckém kraji, do které první návštěvníci vstoupili v roce 2018, připomíná historii četnictva v českých zemích. Ačkoliv má ve svém názvu slovo „muzeum“, příjemně vás překvapí možnost stát se na chvíli na vlastní kůži četníkem. Nebo také podezřelým, kterému je třeba odebrat otisky prstů.

V Muzeu četnictva v chlumecké ulici Boženy Němcové prožijete četnický příběh od vzniku sboru za Rakouska-Uherska v roce 1850 až do roku 1945. A seznámíte se i s místní historií strážníků v Chlumci nad Cidlinou. Muzeum, největší svého druhu u nás, je unikátní svou koncepcí a stálá expozice se díky partě nadšenců neustále rozšiřuje.  

Naše představy o pracovním a osobním životě četníků nejspíš ovlivnily většinou úsměvné příběhy seriálových Četnických humoresek, realita ale byla drsnější. Aby mohl četník vstoupit do sboru, lustrovala se jeho rodina i zpátky do minulosti.

„Když například v té době dohledali informaci, že četníkův otec dal někomu před dvaceti lety půllitrem po hlavě v hospodě a seděl za to v kriminále, nemohl uchazeč vstoupit do sboru, leda by dostal nějakou výjimku. Stejně tak, když se četník chtěl ženit, musel žádat o povolení, jestli jeho vyvolená požívá dobré pověsti a sňatkem s ní neupadne do chudoby. Četník neměl za první republiky od 20. let hlasovací právo, ani nesměl být volen. Zajišťovala se tak apolitičnost sboru,“ popisuje Miloš Bernart, který v Chlumci nad Cidlinou zastává pozici vrchního velitele stanice.

Návštěvník si z chlumeckého muzea může odnést i kartu se svými otisky prstů

Na chvíli prvorepublikovým četníkem

Součástí chlumeckého muzea je kancelář stanice s věrně zařízeným interiérem, ve které četníci úřadovali. Autoři ji vytvořili podle dochovaných fotografií a dobových předpisů, ale pamatovali také na interaktivní prvky. A tak si tu návštěvník může zaúřadovat podle četnických pravidel a v sousední kasárenské ubikaci vyzkoušet tvrdost četnické postele nebo dobovou uniformu. Toto zázemí využívali svobodní muži, ženatý četník už mohl bydlet ve svém.

Ve služebně chlumeckých četníků návštěvníci uvidí i repliku doličného předmětu

V muzeu také poznáte hrdinské příběhy chlumeckých strážců pořádku, kteří při plnění svých povinností nejednou přišli o život. Vyznamenání, která jsou součástí této stanice, tak někteří z nich obdrželi in memoriam.  

V kanceláři velitele četnické stanice je klasická expozice se stejnokroji a dalšími atributy, které ke sboru neodmyslitelně patřily: s čepicemi, helmami, výložkami, chladnými i palnými zbraněmi. A za nimi se opět ukrývá plejáda příběhů a pravidel, která byla spojena s četnickou morálkou.

Vrchní velitel u svého pracovního stolu v četnické  služebně

Realitu četnického života můžete v Muzeu četnictva poznávat každou sobotu od června do konce srpna mezi 10. a 17. hodinou, mimo sezónu po předchozí domluvě prakticky kdykoliv. Budete tak mít příležitost usednout za velitelský stůl, zkusit si četnickou přilbu, potěžkat karabinu nebo vyplnit dobové hlášení.  Na prohlídku četnické stanice si lze vzít i svého psa.

Spustit audio