V našem kraji máme velké kočky. Kde je uvidíte?

11. září 2021

Občas v noci se z Chvojence u Holic stává savana, dokonce džungle. To když o sobě dávají vědět lvi, tygři nebo levharti, kteří žijí v tamním zooparku. Jeho majitelé ho nedávno otevřeli veřejnosti. 

Majiteli chovu šelem Romanu Kreizlovi se před 21 lety podařilo získat z olomoucké zoologické zahrady párek rysů ostrovidů. O samce Bárnyho a samičku Matyldu pečuje dodnes. Po rysech se na zahradu přistěhoval lev Clarence a postupně i další šelmy. Dnes jich v zooparku Kočkovité šelmy Chvojenec žije na tři desítky.

Roman a Petra Kreizlovi se o svůj chov starají sami. Pečují o lvy, tygry, pumy, karakaly, rysy, servaly nebo levharty. Zvířata si návštěvníci zahrady mohou prohlédnout ve venkovních výbězích, po areálu se ale musejí pohybovat vždy s průvodcem. Nejčastěji park a jeho obyvatele představuje Petra Kreizlová. K šelmám má velmi blízko, ty jí vždy vítají přímo u oplocení výběhů.   

Sněženka a koťata

Mezi největší atrakce parku patří párek bílých lvů, Sněženka a Forest. „Samec ke svému jménu přišel díky svým vlastnostem. Když jsme ho získali, byl totiž velmi váhavý, a to i v chování vůči samici. To se ale změnilo, teď už to žádný podpantoflák není,“ směje se chovatelka Petra Kreizlová.

K velkým atrakcím parku ve Chvojenci patří pár bílých lvů, Sněženka a Forest

Manželé Kreizlovi chovají osm tygrů bengálských (indických). „Tygři mají různá zbarvení, máme tu i bílé tygry a mezi největší miláčky návštěvníků určitě patří zlatě zbarvený tygr Randy,“ dodává chovatelka. Velký sousední výběh patří dvěma tygřicím, sestrám. Ve Chvojenci se narodily před rokem, a přestože jsou velké téměř jako dospělí tygři, svou kotěcí hravost rozhodně nezapřou.

Mláďata levharta skvrnitého a rysa ostrovida v zooparku ve Chvojenci

Pozornost návštěvníků v současné době přitahuje i daleko menší výběh. Dovádějí v něm dvě koťata, osmitýdenníí mládě levharta skvrnitého a čtrnáctitýdenní kotě rysa. „K malému levhartovi se matka zachovala macešsky, takže ho musíme každé tři hodiny sami krmit mlékem, což je dost náročné,“ vysvětluje Petra Kreizlová. „Naopak k výběhu pumy americké, která se teď vzorně stará o svoje týdenní mládě, se raději moc nepřibližujeme. Zatím neznáme ani pohlaví mláděte,“ dodává chovatelka.   

autor: BRA
Spustit audio

Související