V neděli začnou platit na železnici nové jízdní řády

12. prosinec 2020 07:55

Není to tak dlouho, co dopravci na silnicích i železnici začali jezdit podle obvyklých jízdních řádů. Často totiž kvůli pandemii koronaviru jezdily spoje prázdné a tak dopravci jejich počty omezovali. Cestující se teď ale musí připravit na další změny. V neděli začnou celorepublikově platit nové vlakové jízdní řády.

Z informací, které poskytly České dráhy, vyplývá, že víc vlaků bude jezdit například mezi Chocní a Týništěm nad Orlicí v sousedním Královéhradeckém kraji, o jeden pár spojů navíc bude jezdit také na trase Letohrad - Doudleby nad Orlicí a posílená bude také trať mezi Českou Třebovou a Březovou nad Svitavou.

Co se týká počtu spojů a jejich návaznosti na další vlaky, tak by k žádným velkým změnám dojít nemělo. Pokud jde o časy odjezdu jednotlivých vlaků, ty se mohou měnit, ale prý jen v řádu několika minut. Přesto je asi lepší si zkontrolovat přesné časy odjezdů.

Kde spojů ubyde?

Méně spojů bude na Chrudimsku mezi Heřmanovým Městcem a Prachovicemi. Pardubický kraj totiž zrušil objednávku na osobní vlaky, které po této trati sezónně o víkendech jezdily, a tak je České dráhy vypravovat nebudou. Po několika letech tak opět tato trasa bude bez osobní dopravy. Trať ale bude dál využívaná pro nákladní přepravu.

Nádraží v Heřmanově Městci

Dopravu v Pardubickém kraji také podstatně ovlivní výluky a stavební práce na železnici. Aktuálně se totiž opravuje celý železniční uzel Pardubice, je v plánu modernizace trati Rosice nad Labem - Stéblová, Rosice - Chrudim, větší rekonstrukce čeká i koridorový úsek Choceň - Ústí nad Orlicí, takže těch výluk a omezení bude v průběhu příštího roku hodně.

Cestující se musí hlavně na Pardubicku připravit na časté nasazování náhradní autobusové dopravy a mnoho podobných komplikací. Dálkovou dopravu asi nejvíc ovlivní rekonstrukce tratí Choceň - Ústí, kdy budou některé i mezinárodní vlaky odkloněné na trase Praha - Brno přes Havlíčkův Brod.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související