V nejjižnější obci Pardubického kraje je ráj bledulí

25. březen 2018

Tisíce bledulí vykvetou každé jaro v Trpíně na Svitavsku nedaleko Poličky. Trpín, stejně jako jeho součást obec Hlásnice leží uprostřed krásné přírody, mají bohatou historii a zajímavou současnost.

Název obce Trpína zřejmě odkazuje právě k místu, kde se obec nachází, tedy na zemské hranici Čech a Moravy. Tam v historii proběhla řada krvavých bitev. O jedné z nich se píše ve starých kronikách, byla to bitva mezi českým knížetem Oldřichem a polským knížetem Boleslavem Chrabrým v roce 1012, prý právě kvůli tehdejšímu utrpení českých vojsk dostal Trpín své jméno.  To je ale zpráva nepodložená, první oficiální písemná zmínka o Trpíně pochází z roku 1349 a týká se tamního kostela.

Kostel se vzácnými varhanami

Už ve středověku měli v Trpíně kostel zasvěcený sv. Václavovi. Podobně je tomu dnes. Ten současný je ranně barokní, pochází z konce 17. století a stojí na stejném místě jako jeho gotický předchůdce. Uvnitř jsou například velmi vzácné varhany. Vytvořil je v roce 1840 významný varhanář František Svítil z Nového města. Vedle kostela pak stojí samostatně částečně dřevěná zvonice. Ta je starší, pochází zřejmě z 16. století. 

Další zajímavou památkou v obci jsou třeba Boží muka z 18. století. Postavili je tam v době morové epidemie jako poděkování, že se obci vyhnula. U Božích muk je krásný výhled na obec i do kraje. A s největší pravděpodobností právě tudy vedla kdysi slavná obchodní stezka, tzv. Trstěnická.

Ráj bledulí u Trstěnické stezky

Trstěnická stezka byla středověkou obchodní stezkou, která spojovala Čechy a Moravu a měla vést údolím Křetínky. Na jaře a za dešťů se ale říčka zřejmě rozvodňovala, a tak si středověcí obchodníci pravděpodobně volili raději stezku přes Trpín, kde překračovali zemskou hranici. 

Bledule rostou v Trpíně v údolí Nyklovického potoka, je to Přírodní památka

A právě na hranici Čech a Moravy v Trpíně, kterou tvoří Nyklovický potok, se vyplatí podívat na jaře. Údolí potoka je velmi půvabné, je to přírodní památka s výskytem vzácných živočichů i rostlin. Především bledulí. Ty podél jeho toku vytváří každoročně bílý zářící koberec.

Hlásnice měla hlídat Svojanov

Neméně malebnou je také obec Hlásnice, která k Trpínu patří už od 60. let minulého století. Vznikla prý ve 13. století souběžně s asi čtyři kilometry vzdáleným hradem Svojanov. Jako hláska, která měla hrad hlídat proti nájezdu nepřátel.

V Hlásnici jsou hned dvě kaple, které jsou zasvěceny sv. Máří Magdaleně. Ta přímo v obci pochází z 18. století. A středověký původ má ta druhá, uprostřed polí, která údajně stojí na základech rozbořeného kláštera kajícnic řádu sv. Máří  Magdaleny. Ty prý do kraje pozvala tehdejší majitelka hradu Svojanov královna Kunhuta.  Je to dodnes oblíbené poutní místo.

Trpín leží na úpadí Českomoravské vrchoviny