V Němčovicích můžete na autobus počkat v pařezové chaloupce. Pohádková zastávka mírní i řidiče

31. prosinec 2022

Kdo by neznal večerníček Pohádky z mechu a kapradí s postavičkami Křemílka a Vochomůrky. Kdybyste k nim chtěli zajít na návštěvu, pak máte jedinečnou možnost v Němčovicích na Rokycansku v Plzeňském kraji. Jejich pařezová chaloupka se totiž stala předlohou pro tamní autobusovou čekárnu.

Byla jedna velká paseka a na ní stála pařezová chaloupka. V té chaloupce byla světnička a v té světničce bylo moc věcí a taky trochu nepořádku…

Takhle nějak začal v roce 1968 československý animovaný televizní seriál, ve kterém postavičky Křemílka a Vochomůrku namluvila svým nezaměnitelným hlasem herečka Jiřina Bohdalová. A právě obydlí těchto postaviček se stalo vzorem pro vybudování autobusové zastávky v obci Němčovice na Rokycansku. Nepořádek byste v ní hledali marně, ale jinak je vytvořena přesně podle pohádkové předlohy.

„Ten nápad vznikl tak, že se pokusíme zbrzdit auta, která tady na té rovince jezdí poměrně vysokou rychlostí. Takže jsme se snažili upoutat pozornost řidičů, což se nám povedlo. Zastavují tady auta, lidé se tu fotí,“ vysvětlil důvod vzniku autobusové pařezové chaloupky starosta Němčovic Karel Ferschmann.

Místo je v současné době také osvětleno, nachází se zde i bezpečnostní ostrůvek pro přecházení silnice a také radar, který zaznamenává registrační značky projíždějících vozidel. Ale jak říká starosta, řidiči tu zpomalují sami od sebe, protože je upoutá právě tato netradiční stavba.

Unikátní autobusová čekárna byla slavnostně otevřena v létě roku 2019. Akce se zúčastnila i sama Jiřina Bohdalová. „Byla z toho nadšená, postavila se tu do dveří a najednou z ní bezprostředně vypadlo: Já jsem vlastně v té chaloupce tady s těmi mými dvěma kluky Bylo to hezké a udělalo nám to radost,“ přiznává Karel Ferschmann.

Na vzniku pohádkové autobusové čekárny se podílela řada dobrovolníků zadarmo. „Když jsme chaloupku otevírali, tak to prožívali víc dospělí, než děti, jelikož první Večerníček s Křemílkem a Vochomůrkou byl v televizi uveden před více než padesáti lety. Takže dnešní děti ho tak úplně neznají, zatímco ti dospělí na tom vyrostli,“ říká starosta obce.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio