V Nemojově potrvá odstranění škod po vichřici dlouho. Na opravy si lidé počkají, nejsou řemeslníci

22. červenec 2021 08:04

Lidé v obcích zasažených větrem a přívalovým deštěm stále odklízejí škody, které počasí napáchalo. Okolí Nemojova na Královédvorsku bylo jedním z nepostiženějších míst, kde vítr před týdnem vyvrátil stovky stromů a odnesl desítky střech. Na jejich opravy si lidé počkají. Řemeslníci jsou totiž hodně vytíženi.

Čtěte také

Vedení obcí apeluje na obyvatele, aby nevstupovali do lesů, kde likvidace pokračuje, hrozí totiž pády dalších stromů.

„Když se podíváte na lesy, tak je to pohroma veliká. Odklízí se to, jsou tam zákazy, aby tam lidé nechodili, ale oni se tam stejně chodí podívat. Protože taková spoušť se jen tak nevidí," z bezpečné vzdálenosti nahlížíme s nezávislým starostou Nemojova Davidem Pěničkou do bouřkou poničených lesů.

V Nemojově a okolí potrvá odstranění škod po vichřici dlouho

Odstraňování škod potrvá ještě dlouho. Většina místních už po větrné smršti uklidila své zahrady, na kterých zůstávají hromady větví a stromků.

Čtěte také

Lidé se obrací na obec, aby jim pomohla s odvozem.
„Chtěli by odvézt větve. To je služba, kterou děláme mimo sezónu. Nabízel jsem pomocnou ruku obce, jenže té práce je momentálně tolik, že nejsme schopni na všechno reagovat. Vysvětlujeme lidem, že musí počkat aspoň měsíc."

Provizorní plachta zakrývá také zdejší obecní restauraci, tady se ale obědy chystají neustále.

„Vaříme na plynu a měli jsme půjčenou centrálu, která nám pokryla zbytek, co potřebujeme nutně na rozvoz obědů," vysvětluje kuchař Roman Pros, který právě krájí maso.

V Nemojově a okolí potrvá odstranění škod po vichřici dlouho

Vzhledem k tomu, že v některých domácnostech nešel proud několik dní, narostly objednávky a zvýšil se počet připravovaných obědů.

Stále nefunguje veřejné osvětlení.

„Protože směrem na Starobucké Debrné to strhlo dráty, tak tady byla dlouho polovina vesnice bez elektřiny," dodává starosta David Pěnička.

V sousední Třebihošti už je téměř uklizeno

Čtěte také

„Obecní úřad zajistil kontejnery a máme na obci štěpkovačku, takže větve se postupně naštěpkují. Je to připraveno na hromadách k dalšímu zpracování," vysvětluje starosta místních hasičů Jiří Dufek.

Největší škody podle něj způsobil silný vítr na rodinném domě v Dehtově, kde žije starší muž.
„Tam byla dva roky stará střecha a je tedy úplně celá pryč i s krovy. tam to asi bude něco stát. Paní starostka požádala vedení kraje, jestli by nepřispěli nějakou částko na tu obnovu."

Kalamitu v lesích na Královédvorsku budou podle něj dřevaři a těžká technika likvidovat celé léto.

Spustit audio

Související