V nepraných přikrývkách může být až kilogram roztočů. Dodržujte interval praní po šesti týdnech

3. červen 2023

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 00:49 Desítka nominovaných v dalším ročníku ankety Šarmantní osobnost roku
  • 03:02 Módní trendy. Poradíme, co si letos určitě zabalit na dovolenou
  • 07:35 Nakupování jako dobrá terapie na naše starosti
  • 11:36 MUDr. Irena Krčmová a projevy alergie na roztoče
  • 16:00 Evropský den proti melanomu 
  • 19:54 Světový den bez tabáku a osvěta
  • 23:24 Hlasování v novém ročníku oblíbené rozhlasové ankety Šarmantní osobnost roku

S alergií na roztoče se můžete potýkat celý rok. Kolik byste řekli, že jich s námi žije v posteli v přikrývce, která nebyla pár týdnů vyprána? Poví nám to alergoložka MUDr. Irena Krčmová, která ale nejdříve Janě Kudyvejsové odpověděla na otázku, jak se vlastně alergie na roztoče projevuje.

Roztočové alergeny jsou malé a klesají hlouběji do plic. Jsou tedy více rizikové než pylové alergeny pro rozvoj průduškového astmatu.
MUDr. Irena Krčmová, alergoložka

Alergie na roztoče se poněkud liší od pylové alergie. Není zde až tolik takové to intenzivní kýchání a slzení očí. Alergie na roztoče je nenápadná, ale o to více nepříjemná. Pacienti mají častěji ucpaný nos, cévky v nosní sliznici jsou rozšířené a vytvářejí alergickým zánětem nosní uclávání.

A právě proto, že my v noci trávíme převážně čas v našich přikrývkách, tak roztočová alergie se často projevuje v druhé polovině noci nebo zejména k ránu. Ráno se může pacient alergik zahleněný s ucpaným nosem, unavený. Může mít i nenápadné pokašlávání.

Mění se nějak alergie na roztoče a naším životním stylem? A přibývá těchto alergiků?

Čtěte také

Ano, určitě. Musím říct, že počet pacientů s vazbou na roztoče, ale současně i na naše domácí miláčky, jako je například kočka nebo pes, roste. Posouváme svoji činnost stále více do interiérů, a tím pádem se alergizujeme na alergeny našeho vnitřního prostředí.

Tento vývoj vidí alergologové velmi neradi, protože tyto alergeny jsou svojí molekulovou hmotností malé a klesají hlouběji do plic. Jsou tedy více rizikové pro rozvoj průduškového astmatu.

Jak se tedy správě starat o své lůžko a místo, kde spíme? Protože tam je asi největší koncentrace roztočů.

Čtěte také

Ano, musím říci, že doporučujeme, i když to není úplně ideální řešení, takzvané bariérové povlaky a prostěradla. Tyto tkaniny jsou vytvořeny z nanovláken a nedovolují roztočům prostoupit do našeho vnitřního prostoru pod přikrývkou.

Tím ovšem péče o lůžko alergika nekončí. Musíme mít přikrývky s převahou dutého vlákna nebo z takzvaně pratelných lůžkovin. A praní těchto lůžkovin by mělo probíhat při teplotě nad 60 stupňů Celsia. Teprve v této fázi roztoč umírá a je vypraný z našich polštářů a lůžkovin.

Jak často prát naše přikrývky? Povlečení samozřejmě měníme často, ale se samotnou přikrývkou je více starostí.

Čtěte také

Cyklus roztočů je uváděn přes 6 týdnů, někdo uvádí i tři měsíce. Tedy interval praní po šesti týdnech by měl být skutečně dodržován. Protože roztoči se námi živí, našimi epiteliemi, a je udáváno, že v nepraných přikrývkách může být až kilogram roztočů. A ti s námi v ložnici sdílejí naši postel.

A to zní tedy docela děsivě. A když si to potom prohlédnete pod mikroskopem, tak to opravdu není vábný pohled. Nicméně drobní členovci jsou našimi životními souputníky již po statisíce let.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související