V Novém Bydžově můžete přes internet upozornit na závady ve městě

5. únor 2016

Rozbitý chodník, nebo nefunkční parkovací automat? Nově mohou na podobné nedostatky lidé z Nového Bydžova upozorňovat na internetu. Upozornit mohou na jakékoliv technické nedostatky, které ve městě jsou. Lidé tak mohou nahlásit například také díry v silnici nebo vysypaný odpadkový koš.

„Jsou závady, které jdou nahlásit přes internet, aby nemusel občan přijít sem a dát to na podatelnu. Tak je možné přes internet to tímto způsobem zadat," vysvětluje Jan Málek z novobydžovského městského úřadu, proč internetová aplikace vůbec vznikla.

Na webových stránkách města je zveřejněný odkaz, po jehož otevření se objeví mapa Nového Bydžova.

Do ní je pak možné přesně vyznačit místo, kde je něco v nepořádku.

„Na obrazovce uvidíte tlačítko Přidat hlášení. Po jeho stisknutí se objeví formulář, kde vybereme o jaký druh závady se jedná. Nejčastější bývá chodník nebo silnice. A teď musíme v mapě vybrat místo té závady. A následně je zapotřebí popsat ten problém," vysvětluje Jan Málek.

Člověk, který chce závadu nahlásit, musí vyplnit svou e-mailovou adresu. Na kterou mu pak přijde odpověď.

V mapě je zároveň i vidět, které závady už nahlásil někdo jiný, a jestli se město už podnětem zabývá.

Nový Bydžov - hlášení problémů prostřednictvím internetu

„Následně občanovi na e-mailovou adresu chodí změny stavu té nahlášené závady. To znamená, v okamžiku kdy tu závadu někdo zpracuje, přijde mu oznámení, že závada byla zpracována. Současně to pozná i podle toho, že si může otevřít mapu a uvidí ikony závady. Ty mění barvy podle toho v jakém jsou stavu. Když jsou v řešení, mají barvu oranžovou, když jsou vyřešené, mají barvu zelenou," upřesňuje Jan Málek z novobydžovského městského úřadu.

Podobný systém funguje od roku 2011 i v Hradci Králové, tam každoročně lidé podají na magistrát kolem 130 podnětů.

Nový systém hlášení závad funguje v Novém Bydžově od začátku února.

Využilo ho zatím jenom několik lidí, kteří většinou upozorňovali na špatný stav chodníků.

autor: zen
Spustit audio