V okolí pardubické rafinérky Paramo opět hrozí evakuace tisíců lidí

26. březen 2015

Až deset tisíc obyvatel Pardubic by mohly ohrozit nevybuchlé pumy z 2. světové války. Začínají stavební práce na vytížené křižovatce u rafinérie Paramo. Riziko nálezu letecké munice pod zemí je podle odborníku vysoké.

V pohotovosti jsou pyrotechnici a v lokalitě zahájili zjišťovací průzkum. Evakuační plány kvůli tomu oprášily i školy v okolí Parama.

Stejně svižně jako přicházejí děti do školy, mohly by ji stejně rychle opustit. Její budova je v první evakuační zóně.

„Až krizový štáb vydá nějaký pokyn, tak my samozřejmě plynule, pokud možno s co nejmenším chaosem, se přesuneme na Základní školu Štefánikovu,“ říká ředitelka Světlana Divecká.

Konečně. Rekonstrukce křižovatky u Parama začíná

03328059.jpeg

Už před devíti lety získaly Pardubice povolení rozšířit silnici u Parama o další pruhy, až dnes práce na odstranění tak zvaného špuntu u Trojice začaly. Stavbaři už kilometrový úsek převzali, začínají kácet náletovou zeleň a pokračuje i pyrotechnický průzkum.

Škola už má evakuační scénář nachystaný. „S dětmi se přesuneme na stanoviště, kde si nás vyzvednou autobusy,“ dodává Divecká.

Případná evakuace by se nedotkla jenom školáků, ale i obyvatel městských čtvrtí v evakuačních zónách. „Počítáme s tím, že se může něco stát. Sbalila bych doklady, léky a šla bych tam, kam by mi určili,“ říká Jaroslava Kočárová, obyvatelka Dukly.

Základní škola na Dukle je od křižovatky u pardubického Parama vzdálená jen 300 metrů. Riziko, že by stavbaři a pyrotechnici narazili na nějaké nevybuchlé bomby, je poměrně vysoké.

Riziko je vyšší než při předchozím průzkumu

„Podle Pyrotechnické služby Policie České republiky to riziko stále reálně existuje. Tady se bavíme o stavbě zhruba v délce jednoho kilometru. I když všude nebudou probíhat rizikové výkopové práce, ta pravděpodobnost je vyšší,“ říká Jiří Kyncl z oddělení krizového řízení Magistrátu města Pardubic.

Dřevorubci už udělali místo pro nový kruhový objezd

Podle odhadů odborníků může být na celém území města ukryto v zemi z období náletů až 130 nevybuchlých leteckých bomb. Většina má být v okolí vlakového nádraží a Parama.

Otázku, jak dopadne momentálně probíhající pyrotechnický průzkum, si nekladou jenom obyvatelé Dukly. Jeho výsledky by následně měli zhodnotit pyrotechnici, policie a další složky záchranného integrovaného systému. Úřady by tak měly získat dostatečný čas na přípravu i vyhlášení evakuace.

autor: wol
Spustit audio