V Olšanech u Prostějova připravují novou expozici archeologických nálezů z 11. století

24. srpen 2017

Olšany u Prostějova patří k bohatým archeologickým nalezištím. Zajímavé jsou především hroby z 11. století, které patří přímým předkům současných obyvatel. V minulosti se dokonce uvažovalo o srovnávání profilů DNA. Místní si historii obce chtějí připomínat, a tak právě budují muzeum, ve kterém ve spolupráci s archeology vystaví některé artefakty z nalezených hrobů.

Přesně před dvěma lety ohlásili archeologové vzácný nález náušnic a drahého kamene v hrobu z 11. století. Výjimečné předměty našel Pavel Fojtík v Olšanech u Prostějova.

„Když si uvědomíme, že první písemná zmínka o Olšanech u Prostějova je z roku 1141, tak můžeme hovořit o tom, že na tom pohřebišti byli pochováni přímí předchůdci dnešních obyvatel. Byli to první Olšaňáci z období těsně po připojení Moravy k přemyslovským Čechám,“ říká archeolog Fojtík.

Každá obec musí znát svou historii, říká starosta

Teď společně s místními staví expozici, která má historii obce připomínat. V improvizovaném hrobě leží jedna kostra dospělého člověka a jedna dětská. „Pod plexisklem jsou uloženy kostry, dno je vysypáno pískem. Dále máme připravenou prosklenou vitrínu, ve které bude umístěn olšanský bronzový poklad. Našli ho náhodou dva mladíci s detektory kovů,“ popisuje správkyně muzea Hana Nováková.

Nálezy doplní informační panely. Ty jsou podle nezávislého starosty Olšan Milana Elfmarka velmi důležité: „Každá obec musí o své historii vědět co nejvíc. Abychom věděli, na co máme navazovat a kdo nás tady předešel. Je pro nás důležité ve spolupráci s archeologii poznat počátky obce.“

Novou expozici si lidé budou moci prohlédnout na podzim.

autor: tas
Spustit audio