V online světě vzniká nové vojsko. Kybernetická válka začala

6. duben 2021

Žijeme v online světě. Na internet se přelévá naše aktivita, tím pádem i peníze a moc. Podle odborníka na IT technologie Petra Samka se také množí hackerské útoky na firmy, v poslední době dokonce i na ochromené nemocnice.

„S útoky hackerů na různé firmy máme zkušenosti. Většinou se firmy velmi nerady přiznávají k tomu, že byly napadeny. Je to ztráta kreditu a tím se nikdo nechlubí. Útoky na nemocnice ale považuji za nejhorší a velmi neetické. Mysleli jsme si, že hackerská komunita se nad takovými útoky v době pandemie pozastaví, ale opak je pravdou. Já to přirovnávám k násilí na bezbranné ženě nebo dítěti,“ říká Petr Samek.

Nemocnice podle něj teď  investují všechny peníze do ochrany zdraví a těžko shánějí finance na dokonalé zabezpečení počítačové sítě.

Co se skrývá za hackerskými útoky

Snahou hackerů je získat peníze, popřípadě převahu a moc. Co se týká peněz, jedná se například o odcizené bankovní účty. Dalším způsobem je vydírání. Za tajné informace se platí velké peníze. A v neposlední řadě hackeři poslouží firmám, které si od nich kupují získaná data. Je to byznys, který v dnešní době nákupů přes internet vzkvétá.

„Například v nemocnici v Benešově šlo o ochromení nemocnice a následné vydírání spojené s obnovením dat. A pak existuje ještě skryté napadení, které je snad ještě horší. Pokud je nemocnice napadená virem, který tzv. sedí v její interní síti bez povšimnutí, pak může dojít k masivnímu úniku dat o zdravotním stavu pacientů.  Jakým způsobem se tato data dají zpeněžit, nechci odhadovat, ale určitě by se vám to nelíbilo,“ míní počítačový expert Petr Samek.

Světová válka se podle něj přesouvá do online prostoru. Je to další dimenze. Jak známe válku pozemní, námořní nebo leteckou, tak bohužel existuje válka kybernetická. Je to nové vojsko, které snad pozastavíme důslednou ochranou počítačových dat.

Spustit audio

Související