V Paramu začínají další sanační práce, na místě budou i pyrotechnici

6. listopad 2017

V Pardubické rafinerii Paramo dnes začíná další etapa likvidace starých ekologických zátěží. A protože stále existuje riziko, že v zemi leží nevybuchlá letecká munice z druhé světové války, budou u toho i pyrotechnici.

Odborná firma udělá 6 průzkumných vrtů do hloubky 6 metrů. Bude to v místě pod kolejištěm pro cisterny. A protože právě tam často z cisteren unikají ropné látky, je potřeba zeminu sanovat. Je to území o délce asi 500 metrů. Vrty mají pomoct zjistit, do jaké hloubky je zem znečištěná.

Právě na areál Parama dopadaly za druhé světové války letecké pumy a stále existuje riziko, že některé z nich nevybuchly a leží v zemi. Poslední nález takové nevybuchlé bomby byl v roce 1995 přímo uvnitř areálu. To, že se při nedávných stavebních pracích v území kolem Parama žádná munice v zemi nenašla, neznamená, že je toto území "čisté".

Pokud by pyrotechnici nějakou munici našli, radnice má od minulého průzkumu připravený evakuační plán. V případě nálezu nevybuchlé munice by totiž bylo nutné vyhlásit evakuaci. Vzhledem k tomu, že vrty budou přímo v areálu rafinerie, týkala by se menšího počtu lidí, ale i tak by to byly tisíce.

Práce v březnu 2014

V první etapě evakuace lidí do 600 metrů by muselo bydliště a pracoviště opustit asi 700 osob, evakuace do vzdálenosti 1100 metrů by se týkala dalších 5300 lidí. Bylo by to na dobu nezbytnou buď k odpálení munice přímo na místě, nebo k převozu na bezpečné místo.

Práce na průzkumných vrtech potrvají týden, v prosinci a lednu pak budou sanační práce pokračovat skrývkou zeminy na celé ploše do hloubky cca 2 metry.

autor: ba
Spustit audio