V Pardubicích dnes s měsíčním zpožděním začíná platit nový ceník parkovného

13. květen 2019 07:10

Řidiči v Pardubicích ode dneška platí vyšší poplatky za parkování v centru města. Nový ceník měl sice platit už před měsícem, z technických důvodů ale radnice termín odložila.

Zpoždění bylo způsobené tím, že jedna ze tří firem, které provozují parkovací automaty, nezvládla včas své přístroje přeprogramovat. To se nakonec minulý týden podařilo a dnes už je všech 85 automatů nastaveno na nové částky.

Dražší parkování

Nikde v centru města už nebude možné stát za 20 korun na celý den. Ceník je nastavený tak, že za první hodinu zaplatí řidič 20 korun v červené a modré zóně a 30 korun ve žluté (přímo centrum města). Každá další hodina bude stát 40 korun, a to ve všední dny od 6 do 22 hodin a v sobotu od 7-12.

O něco levnější stání bude jen na parkovišti za zimním stadionem, tam je cena 10 korun za každou hodinu, a v ulici u Stadionu 15 korun za každou hodinu. Naopak nejdražší parkování bude na Perštýnském náměstí, tam stojí každá hodina 50 korun, a u nádraží, tam stojí hodina 80 korun, na obou místech řidiči platí za parkování celý týden včetně neděle od 7 do 22 hodin.

Parkovné v Pardubicích asi zdraží, v centru až na 80 korun za hodinu

Parkoviště na Pernštýnském náměstí v Pardubicích

Pohled na parkovací lístek v Pardubicích asi bude víc bolet. Na magistrátu připravují nový ceník pro placená parkoviště. Navržené změny jsou dost výrazné - sazba se na některých místech zvýší na dvojnásobek nebo dokonce trojnásobek. V centru města by tak řidiči měli platit až 80 korun za hodinu.

Město se pro zdražení parkovného rozhodlo, protože v centru města už prakticky nebylo kde zaparkovat a problémy měli i rezidenti, kteří sice měli zaplacené parkovací karty, ale neměli kde své auto nechat. Progresivním zvýšením ceny chce podle náměstka primátora Petra Kvaše (ODS) město donutit řidiče, aby parkovali v centru jen na nezbytně nutnou dobu, a ne celý den.

Radnice v Masarykových kasárnách (příjezd od Chrudimi) také otevřela první záchytné parkoviště. Tam je symbolický poplatek pět korun za den. Auta tam jsou pod dohledem kamer městské policie, vejde se jich tam asi 400.

Pokud se záchytné parkoviště osvědčí a řidiči ho budou využívat, začne město hledat plochy pro další podobná parkoviště. Ale sám náměstek Kvaš moc nevěří tomu, že se Masarykova kasárna zaplní, jsou totiž v části města, kde se za parkování ještě neplatí a je pravděpodobnější, že řidiči budou hledat volná neplacená místa, která jsou blíž k centru, než právě kasárna.

Spustit audio

Související