V Pardubicích se vedle šachů soutěží i ve skládání Rubikovy kostky. Poslepu

12. červenec 2014

Mezinárodní festival šachu a her Czech Open ovládl pardubickou ČEZ Arenu. V plném proudu jsou šachové turnaje, divácky atraktivní je skládání Rubikovy kostky. Ne náhodou v Pardubicích v minulosti padl světový rekord - turnaj právě tady na festivalu Czech Open se těší velké popularitě a přitahuje ty nejlepší na světě. Hraje se ale i bridž, go, dáma a dnes začíná i populární scrabble. A také málo tradiční a až exotické disciplíny.

Jak vypadají šachy nebo dáma, ví asi každý. Jak se hrají vrchcáby nebo bridž, to už bude znát méně lidí.

A co teprve hry jako zatre, go nebo mankalové hry. A přitom i v těchto disciplínách je v Pardubicích světová špička.

„Her tady bude několik desítek. Z hlediska kvality bude mezi nejvýznamnější patřit go, kde bude hrát řada hráčů s pátým, šestým danem, což je de facto něco jako v šachu velmistr,“ upozorňuje ředitel festivalu Jan Mazuch.

Jedna z nejzajímavějších je disciplína ve skládání Rubikovy kostky. Rozhoduje rychlost a přemýšlení. Běžný divák nevěří svým očím, jak rychle mění kostičky své pozice a jak je možné v řádu vteřin kostku složit. Počet závodníků je letos vyšší a popularita letitého hlavolamu stoupá.

„Rubikova kostka zažívá letos trochu renesanci, protože v loňském roce bylo účastníků o něco méně. Letos máme plný stav, kdy kapacita umožňuje účast až 60 hráčům. Pozitivní na této soutěži je hlavně to, že když jsme dělali první ročníky, tak z Čech startoval pouze jeden jediný hráč a letos jich je asi 20, takže turnaj, který pořádáme každoročně v Pardubicích, měl velký vliv na růst hráčské základny,“ dodává Mazuch.

Soutěží se i ve skládání nohama

Většina lidí má co dělat, aby dostala do původního postavení kostku tři krát tři krát tři za normálních podmínek. Ale v Pardubicích jsou k vidění i různé speciality. Třeba skládání nohama anebo složení poslepu. Sběratel hlavolamů a ředitel turnaje Jaroslav Flejberk říká, že kostka pro skládání poslepu není nijak zvlášť upravena.

„Soutěžící mají předtím nějakou dobu, většinou 15 až 20 sekund, které se jim počítají do času, kdy si ji prohlížejí. Pak se jim zavážou oči a musí kostku složit, takže si ji během těch 15 až 20 sekund musejí zapamatovat. Někdo volí metodu, že se déle dívá, rychleji skládá, někdo se zas málo dívá, pak musí delší dobu skládat,“ popisuje systém řešení hlavolamu poslepu Jaroslav Flejberk.

Kostky budou cvakat v ČEZ Areně dnes i zítra. Festival šachů a her potrvá do 27. července.

25. ročník mezinárodního festivalu šachu a her Czech Open začal 10. července v Pardubicích hrou Brazilská dáma
autoři: sib , gut
Spustit audio