V Pardubicích skočila výměna parkovacích automatů. Nové přístroje už jsou v provozu

7. prosinec 2020 06:10

V Pardubicích dnes začnou fungovat nové parkovací automaty. Jejich instalace trvala několik měsíců. Nové přístroje nahradí ty původní, které teď začne město demontovat.

„Nový automat se používá stejně jako starý, má jednu zásadní změnu oproti původnímu, že má čtečku bezkontaktních platebních karet. To znamená, že řidič nemusí platit pouze mincemi. Automat má také klávesnici, kde je nutné se řídit pokyny a zadat RZ vozidla,“ vysvětluje princip fungování nových automatů náměstek primátora Petr Kvaš.

Čtěte také

Na automatech jsou QR kódy čtyř aplikací (MPLA, ParkDots, ParkSimply a Smart4City Parkování) a Kvaš doporučuje jejich používání, řidič tak k automatu vůbec nemusí chodit. „Zaplatíte přímo z vozidla, nejsou potřeba žádné mince.“

„Je to součást velkého systému inteligentního řízení, s informacemi z automatů se bude pracovat online. Výhledově budeme mít informace o všech parkovacích místech a jejich obsazenosti. Budeme třeba vědět, že v tuto chvíli na Pernštýnském náměstí je deset procent vozidel, které nemají zaplaceno parkovné,“ popisuje Kvaš.

Zahajuji navigaci k volnému parkovišti

Projekt, na který chtějí Pardubice čerpat dotace z Evropské unie, má být hotov v roce 2023. Na jeho konci je parkovací systém navigující řidiče pomocí aplikace na volné parkovací místo. Dispečerské rozhraní bude hlídat funkčnost celého systému i to, zda na vyhrazených parkovacích místech neparkují vozy bez oprávnění.

V Pardubicích je 85 parkovacích automatů a výměna za nové stála přes 18 milionů korun.

Spustit audio

Související