V Pardubicích začala nákladná rekonstrukce letního stadionu

14. květen 2021 14:30

V Pardubicích začala nákladná rekonstrukce Letního stadionu za zhruba 380 milionů. Zatím se bourají novodobé nepůvodní konstrukce, část stadionu je památkově chráněná. První práce začaly na západní tribuně.

„Čekáme na vyjádření památkářů. Všechny novodobé přílepky se odstraňují, abychom se dostali na jádro původní konstrukce z roku 1930,“ řekl Jiří Macháně z odboru rozvoje a strategie pardubického magistrátu.

Dělníci bourají nepůvodní příčky, stropy nebo novodobé rozvody. Stavební firma má opravit a zmodernizovat stadion bez východní tribuny, okolních ulic a nábřeží.

V Pardubicích začala rekonstrukce letního stadionu. Zatím dělníci bourají novodobé nepůvodní konstrukce

Po rekonstrukci bude mít stadion kapacitu 4600 diváků. Tribuny nebudou spojené v jeden celek, v budoucnu je bude možné dostavět a zvýšit počet lidí na tribunách až na přibližně dvojnásobek. Pro soutěž na výběr stavební firmy Pardubice zvolily metodu Design & Build, kdy vybraná společnost zpracuje i projekt.

Očekávaný (skromnější) stadion

Výsledkem sice bylo snížení ceny prací oproti očekávání, vítězný návrh se však výrazně odchýlil od projektu, který si Pardubice nechaly před lety zpracovat za 13 milionů korun. Ve srovnání s ním bude stadion značně skromnější.

Na opravách je závislý fotbalový klub, který loni po 51 letech postoupil do první ligy. Podle podmínek fotbalové asociace se stadion letos musí začít opravovat.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související