V Pardubickém kraji je až 50 mostů v havarijním stavu

4. září 2018 07:10

V Pardubickém kraji je na silnicích druhé a třetí třídy 30 až 50 mostů v havarijním stavu. Žádný však není poškozen natolik, aby jej bylo nutné uzavřít. Na šesti místech však byla instalována mostní provizoria.

"Provizorium je třeba na mostě v Borové na Svitavsku. Až uděláme inženýrskou přípravu a seženeme peníze, budeme to opravovat," řekl ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslav Němec. Další mostní provizorium je už delší dobu u obce Valy nebo v obci Mnětice na Pardubicku.

Stav mostů průběžně kontrolují čtyři mostní specialisté správy. "První, čím začínáme, je přepočet, jestli nejde životnost ještě o nějakou dobu prodloužit. Pak nastanou různé stavebně-technické úpravy," uvedl Němec. Silničáři mohou například svést dopravu pouze do střední části mostu, aby se ulehčilo okrajům konstrukce, mohou snížit povolenou tonáž vozidel či změnit dopravu pouze na jednosměrnou.

Původní most v Helvíkovicích nahradil provizorní

Letos chce krajská správa silnic opravit 13 až 15 mostů, využije na to část peněz získaných ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

V březnu vedení Pardubického kraje schválilo deset projektových záměrů na rekonstrukci havarijních mostů.

Náklady na opravy deseti konstrukcí dosáhnou odhadem asi 150 milionů korun. Kraj chce postupně získat finanční podporu z evropských fondů na modernizaci dvou desítek mostů za téměř 320 milionů korun.

Správa a údržba silnic Pardubického kraje se stará o 812 mostů o celkové délce 8212 metrů. Ve správě má také asi 3120 kilometrů silnic druhé a třetí třídy.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související