V Pardubickém kraji se lyžuje jen na horách. Výjimkou je Hlinsko a Hluboká

10. leden 2020 10:30

Provozovatelé lyžařských areálů v níže položených oblastech Pardubického kraje se bojí, že je čeká další špatná sezona. Teploty zatím příliš neumožňovaly zasněžit svahy, současná obleva a déšť situaci dál zhoršují. Mimo Orlické hory a Králický Sněžník se zatím lyžuje jen v Hlinsku na Chrudimsku a v Hluboké u Trhové Kamenice.

„Zasněžovali jsme, ale máme jen polovinu potřebného množství, abychom mohli zahájit provoz. Dobrá už tato sezona určitě nebude,“ řekl ČTK vedoucí areálu Peklák u České Třebové Zdeněk Vávra. Středisko už muselo odřeknout domluvené lyžařské kurzy. Dosud nejhorší byla pro Peklák zima 2017/2018. Tehdy se začalo lyžovat až 9. února, a to ještě jen na sjezdovce v omezené šířce, vlek jezdil jen něco přes čtyři týdny.

Také areál v blízkém Přívratu na Orlickoústecku stále čeká na mrazy. „Počasí nám nepřeje a výhled do 20. ledna není lepší," řekla ČTK pracovnice areálu. Pokud by se ochladilo, mohl by začít jezdit alespoň dětský vlek a fungovat lyžařská škola. V zimě 2017/2018 se v Přívratu lyžovalo pouze týden v lednu a poté od 9. února do začátku března.

Jezdí se v Hlinsku a na horách

O něco lépe je na tom středisko v Hlinsku. „Díky krátkým mrazům se podařilo dosněžit téměř celý areál. Jezdí se i po dlouhé sjezdovce po mostě přes státní silnici,“ řekl Robert Vokáč ze Ski klubu Hlinsko.

V okolí Šerlichu je sněhu dost. Využívají toho běžkaři

S technickým sněhem se lyžaři musejí spokojit i ve středisku Hluboká u Trhové Kamenice.

V největším středisku v regionu v Dolní Moravě pod Králickým Sněžníkem je v současnosti v provozu 8,5 kilometru z celkových více než deseti kilometrů sjezdových tratí.

Od předvánočního víkendu se lyžuje také na Bukové hře na Orlickoústecku. Dosud je k dispozici Mlýnická sjezdovka na straně Červené Vody, Svitavská sjezdovka na straně Čenkovic a propojovací cesta. „Další rozšíření tratí zatím nechystáme,“ řekl ČTK mluvčí Skiresortu Buková hora Petr Toman.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související