V Pardubickém kraji si lidé příští rok připlatí za vodu i za teplo. Někde i za odpady

27. prosinec 2018

Lidé z Pardubického kraje musí počítat s tím, že po novém roce zaplatí víc za vodu a za teplo. Některá města zdražují i poplatky za svoz odpadů nebo vstupné do městských sportovišť.

Cenu za vodu určují radnice nebo vodárenské společnosti, ale dražší bude skoro všude. Pokud jde o okresní města, tak nejvíc zaplatí lidé na Pardubicku, tam společnost Vodovody a kanalizace zvyšuje poplatek o čtyři koruny za kubík na 93,50 Kč.

Ředitel společnosti Josef Fedák vysvětlil, že je to nejen kvůli inflaci a nárůstu cen energií, ale i kvůli velkým investicím do nových staveb. „Byla zahájena v letošním roce a v příštím roce bude dokončená úpravna vody v Mokošíně pro Přeloučsko, což je 159 milionů korun a připravuje se rekonstrukce úpravny vody Hrobice, kde počítáme náklady na 600 milionů korun.“

O pár korun bude dražší voda i ve Svitavách, za metr krychlový lidé zaplatí přes 81 korun a v Ústí nad Orlicí necelých 80 korun.

V Chrudimi je cena dvousložková. Zatímco platby za vodné a stočné zůstanou stejné, zvýší se roční paušální poplatek a to o přibližně 184 korun za rok.

Svoz odpadu, pes i MHD beze změn

Dražší bude v příštím roce také teplo. To vyrábí a dodávají různé společnosti. Firma Energo vyrábí teplo pro Svitavy, zdražuje o 75 korun za gigajoule na 586 korun, zatímco třeba Elektrárny Opatovice, které zásobují domácnosti Pardubicka, Chrudimska a Hradecka, zvyšují cenu o čtyři koruny na 522 korun za gigajoule. Nejlevnější teplo bude v Ústí nad Orlicí, lidé zaplatí 482 korun, to je o 30 korun víc než platí teď. 

Senioři jezdí v Pardubicích zdarma. Město za ně dluží dopravnímu podniku tři miliony

Z autobusového nádraží odjíždí regionální spoje

Rada města Pardubic krátce před podzimními volbami schválila, že lidé starší 70 let budou jezdit v MHD prakticky zadarmo. Jenže uvolnění peněz neodsouhlasili zastupitelé a město tak aktuálně dluží dopravnímu podniku tři miliony korun.

Některé poplatky zůstávají v mnoha městech stejné, například za svoz a likvidaci odpadů, to je případ třeba Pardubic, Chrudimi nebo Ústí nad Orlicí. Ve Svitavách ale radnice roční platbu zvýšila, z šesti set na 660 korun. Tři roky tam byla cena stejná, ale od té doby se navýšily náklady na skládkování i ceny pohonných hmot.

Stejné bude i jízdné v městských autobusech v Chrudimi a v Ústí nad Orlicí, změny nebudou ani v poplatcích za psy.

Na vyšší ceny se musí připravit milovníci plavání, v bazénech v Pardubicích a Chrudimi bude vstupné vyšší, řádově asi o desetinu.

Spustit audio

Související