V pardubickém zámku jsou u pokladny k vidění dva poklady. Korunové a dvoukorunové poválečné mince

17. květen 2019
Česko – země neznámá

Dva poklady jsou k vidění po celý rok ve vitríně u pokladny Východočeského muzea v Pardubicích. Jde o dva nálezy korunových a dvoukorunových mincí z let 1946 až 1947. Jeden byl nalezen v roce 2004 na nádvoří Krajského úřadu v Pardubicích a druhý v roce 2018 v lese nedaleko obce Staročernsko.

Poslední léta jsou na nálezy pokladů obzvlášť bohatá. Jen v Pardubickém kraji se za poslední čtyři roky našly dva velké poklady. V roce 2015 nedaleko Chýště tak zvaný Denárový poklad a před koncem minulého roku tak zvaný Zlatý poklad nedaleko města Králíky.

Nedaleko Chýště ležely v zemi stovky denárových mincí z poslední třetiny 10. století. Místo se několikrát znovu ohledávalo a při těchto následných průzkumech se počet nalezených mincí zdvojnásobil. Mincovní soubor tvoří české denáry ražené knížetem Boleslavem II. (972 – 999) v posledním desetiletí 10. století v mincovnách v Praze a na Vyšehradě.

Poslední nález velkého pokladu byl Východočeskému muzeu v Pardubicích hlášen na podzim loňského roku. Nedaleko Králík se poměrně mělko v zemi nacházelo 60 zlatých dukátů s ražbou z konce 16. a začátku 17. století. A nebyly to jen uherské dukáty, ale i zlaté oběživo Osmanské říše, Polska nebo Nizozemska. Uherské dukáty byly přitom jen minimálně opotřebené.

Oproti výše zmíněným nálezům je korunový a dvoukorunový poklad s ražbou z poválečných let jen archeologickou legráckou. Jde ale o zajímavý fenomén té doby, pro hrubé srovnání - šlo o půlroční dělnický plat. Lidé tehdy nevěřili poválečné stabilitě a zřejmě doufali, že v případě měnové reformy tak aspoň část svých financí zachrání. Na úplné objasnění svého původu ale oba korunové poklady ještě čekají.

autor: KSA
Spustit audio