V Poličce mají kvůli kontaminované vodě stovky lidí střevní potíže

8. srpen 2019 07:37

Lidé z Poličky by si měli převařovat vodu, která jim doma teče z kohoutku. Doporučují to hygienici, kteří mají podezření na výskyt bakterií fekálního původu. Provozovatel městského vodovodu proto dva vrty odstavil.

V ordinacích obvodních lékařů bylo denně pět desítek lidí se stejnými problémy - průjem, zvracení. Tento stav trval zhruba dva týdny a hygienici začali zjišťovat proč. Předběžné výsledky z odebraných vzorků potvrdily, že za problémy může kontaminace pitné vody.  Ukazují na zvýšený výskyt indikátorových bakterií fekálního původu.  Následně byly odebrané další vzorky vody na speciální virologické vyšetření.

Voda je po převaření pitná

Lidé v Poličce vodu z kohoutků dál pít můžou, ale musí si ji nejdřív převařit. Problémy se sice objevily jen u lidí z okolí ulic Hegerova a Mánesova, ale doporučení hygieniků převařovat vodu platí po celém městě.

Provozovatel zastavil dodávky vody do sítě ze dvou kontaminovaných vrtů v Poličce, takže městský vodovod teď zásobuje z vrtů v Čisté a Sebranicích, kde je voda prokazatelně nezávadná. V současné době provádí proplach vodovodní sítě vodou se zvýšeným obsahem chlóru. 

Provozovatel vodovodu a zástupci města se dohodli na pokračování zákazu pití vody z kohoutků bez převaření. Provozovatel teď bude zjišťovat, jak ke znečištění došlo a kontaminovaný zdroj zůstane i po pročištění mimo provoz.

Hygienici teď chtějí, aby se kontrola vody v síti několikrát opakovala. Pokud budou další vzorky na výskyt bakterií negativní, lidé ji budou moct pít bez převaření. Kdy to bude, se dozví na webových stránkách města.

Spustit audio

Související