V Poličských strojírnách vybuchlo 320 tun střelného prachu, střecha odletěla 50 metrů

9. září 2015

V areálu Poličských strojíren nedaleko Poličky na Svitavsku ráno explodovalo 320 tun střelného prachu. Dva lidé utrpěli lehké popáleniny. Exploze odmrštila střechu skladu desítky metrů daleko. Policisté vyšetřují případ jako ublížení na zdraví z nedbalosti, firma však jakékoli pochybení odmítá.

„Během práce dvou pracovníků, kteří manipulovali s provozním vozíkem, došlo k požáru, který následně zasáhl budovu, kde byl umístěn prach, a došlo k výbuchu,“ popsal starosta Poličky Jaroslav Martinů z ODS.

„Plameny i černý dým byly podle svědků vidět ze širokého okolí,“ doplnila mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Podle generálního ředitele strojíren Jaroslava Trávníčka událost zřejmě způsobila špatná manipulace pracovníků s tzv. bezdýmým prachem.

Při výbuchu a požáru byli lehce popáleni dva zaměstnanci. Jeden z mužů utrpěl lehké popáleniny na rukou, ošetřují ho lékaři v nemocnici v Poličce. Druhý, 65letý muž má lehké popáleniny asi na 5 procentech povrchu těla a je hospitalizován v Litomyšli.

Na místě zasahovalo celkem osm hasičských jednotek. Požár se velmi rychle rozšířil i na nedaleký les. Hasiči postupně dohasili všechna ohniska v lese a soustředili se zejména na požár v hale o rozměrech přibližně 100 krát 50 metrů.

Střecha haly při explozi odletěla více než 50 m od haly do lesa. Kontejnery z haly byly rozmetány po okolí v okruhu zhruba 200 metrů.

 

Zdroj: tn.cz

Posted by Polička on 9. září 2015


„Provozní budova je velmi silně poškozena. Ale je vidět, že v době, kdy budovy stavěli, byly ochranný betonový a zemní val postaveny velmi důmyslně – hlavní síla výbuchu šla nahoru a okolí je nezasaženo,“ řekl starosta.

Obyvatelům Poličky podle něj nehrozí žádné nebezpečí. Závod se nachází asi 2 kilometry od města. S vedením firmy se ale chtějí zástupci radnice sejít a vyjasnit si, co se stalo. Od firmy pak chce Polička požadovat záruky, aby se už nic podobného neopakovalo.

Nedbalost, nebo nešťastná náhoda?

Na místě jsou stále hasiči, pyrotechnici i policisté. Případ vyšetřují jako podezření z trestného činu z nedbalosti. Generální ředitel Poličských strojíren Jaroslav Trávníček však jakékoli zanedbání bezpečnosti ze strany firmy popírá.

„Domnívám se, že došlo k nešťastné náhodě a ta může být způsobena různými vlivy. Já to zatím nechci specifikovat, ale rozhodně to nebude nic, že by podnik zanedbal nějaké bezpečnostní opatření,“ řekl Trávníček.

Poličské strojírny

Výbuch skladu se na provozu a výrobě nijak nepodepsal, podnik funguje dál. Škoda byla předběžně vyčíslena na 25 milionů korun.

Poličské strojírny se mimo jiné specializují na výbušniny, munici, zbraně a střelivo. Ve vlastním středisku školí pracovníky ve výrobě a zpracování výbušnin, pyrotechniky, odpalovače ohňostrojů a střelmistry.

autoři: ČRo , mka , wol
Spustit audio