V restauraci Aquarium se přesvědčíme o tom, jak chutná pravé Středomoří

Už jste někdy zkusili připravit doma chobotnici? Vařili jste ji? Nakládali nebo grilovali? A nepovedlo se? Proč? Na to jsme se zeptali v sobotu 30. července 2016 po 11. hodině v pořadu Vaříme se Zdenou Kabourkovou šéfkuchaře Miroslava Barcíka, který nám poradil jak na to. Pro rady jsme si došli do královéhradecké restaurace Aquarium, kde jsme se přesvědčili o tom, jak chutná pravé Středomoří. Tato restaurace totiž nabízí speciality italské, francouzské i španělské kuchyně.

Při čekání můžete sledovat přípravu jídel v otevřené kuchyni i mořské akvárium. My jsme ale nesledovali, ale vařili.

Začali jsme - jak se sluší - předkrmem. A dali jsme si dobrý melounový salát. Následovala bujabéza s mořskými rybami a tygří krevetou a grilovaná chobotnice.

Na své si přišli i ti, kteří upřednostňují jiné maso. Ochutnali jsme kachní prso s celerovým pyré, houbami a mladou cibulkou.

A na závěr jsme si osladili den čokoládovým fondantem se zmrzlinou.

V restauraci Aquarium se přesvědčíme o tom, jak chutná pravé Středomoří

Melounový salát s kozím sýrem a octem „Pedro Ximenéz"
Potřebujeme několik druhů melounů dle naší chuti, my použijeme galia, cantaloupe a vodní meloun. Dále krémový kozí sýr, cibuli, cukr, tymián, kvalitní ocet (my použijeme Pedro Ximenéz), vysušené chipsy ze starého chleba.
Nejdříve si zkaramelizujeme cibuli s cukrem a tymiánem a následně rozmixujeme na hladké pyré, které vychladíme. Tímto pyré si ochutíme kozí sýr, lehce dosolíme a přimícháme olivový olej.
Servírujeme nejdříve nakrájené melouny, poté nastříkáme kozí sýr, do kterého zapíchneme chlebové chipsy, zakápneme octem a můžeme dozdobit čerstvou rukolou.

Melounový salát - V restauraci Aquarium se přesvědčíme o tom, jak chutná pravé Středomoří

Kořeněné kachní prso s celerovým pyré, houbami a mladou cibulkou
Potřebujeme kachní prsa, kardamom, pomerančový pepř, fenykl, celer, máslo, sezonní houby (my použijeme lišky a hříbky), mladou cibulku, česnek a omáčku bordelaise (svaříme červené víno a přidáme demiglace, zjemníme máslem).
Celerové pyré si připravíme tak, ze si očištěný celer pokrájíme na kostky, osolíme, přidáme máslo a upečeme při 140oC do měkka. Poté ihned rozmixujeme na hladké pyré.
Na kachnu si připravíme kořenící směs, a to z fenyklu, pomerančového pepře a kardamomu. Vše lehce na sucho opražíme na pánvi a společně rozmixujeme. Touto směsí okořeníme již očištěná kachní prsa, která ještě na kůži překrájíme na jemnou mřížku. Kachní prsa dáme kůží na pánev bez tuku a při mírné teplotě necháme kůži vypéct tak, abychom se zbavili podkožního tuku. Toto trvá přibližně 5 minut, poté kachnu otočíme a dopečeme.
Na másle si lehce zpěníme česnek, přidáme pokrájenou cibulku a houby a zarestujeme. Osolíme, opepříme.
Vše servírujeme s omáčkou z červeného vína (bordelaise).

Kachna - V restauraci Aquarium se přesvědčíme o tom, jak chutná pravé Středomoří

Čokoládový fondant (na 10 porcí)
400g kvalitní čokolády, 400g másla, 8 lžic hladké mouky, 4 lžice cukru, 8 vajec
Čokoládu s máslem si rozpustíme, celá vejce vyšleháme s cukrem, vše opatrně promícháme a plníme do máslem vymazaných forem. Pečeme při 190 stupních Celsia asi 9-11 minut.

V restauraci Aquarium se přesvědčíme o tom, jak chutná pravé Středomoří
autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.