V rodinné zmrzlinárně 2AD v Kačici vyrábí zmrzlinu z vlastních receptů

23. červenec 2021

Pan Darek Hrivňák už od dětství miluje zmrzlinu. S nevolí pozoroval, jak se tradiční zmrzliny začaly z obchodů vytrácet a nahrazovaly je různé jiné chutě. Před 15 lety proto založil rodinnou zmrzlinárnu. Recepty si vymýšlí a spolu se synem zmrzliny připravuje z kvalitních čerstvých surovin. Dnes zmrzlinárnu 2AD najdete v obci Kačice u Kladna. V nabídce je přes 20 druhů zmrzlin i výroba zmrzlinových dortů.

Pamatujete si z dětství polárkový dort a další klasické české zmrzliny? Pan Darek Hrivňák je doslova miloval a s nevolí pozoroval, jak se trh zmrzlin v posledních letech začal měnit. Tradiční zmrzliny začaly nahrazovat různé jiné chutě s kvalitou, která mu nevyhovovala. Zkoušel vyrábět zmrzliny sám. A velmi rychle zjistil, že na opravdu lahodnou a hebkou zmrzlinu potřebujete nejen kvalitní ingredience, ale také profesionální stroje.

Ovšem pak máte zmrzliny tolik, že jí sami nesníte a musíte se o ni podělit. A tak před 15 lety vznikla rodinná zmrzlinárna 2AD. Ve výrobě totiž panu Hrivňákovi pomáhá syn - rovněž Darek, a u pultu naopak obsluhují dvě Alenky – paní Hrivňáková s dcerou. Na nové adrese v obci Kačice u Kladna je součástí zmrzlinárny 2AD i menší kavárna s příjemným posezením.

Každý den je na pultu 20 druhů zmrzlin, které se různě prostřídávají. Nikdy tu proto není stejný výběr

Není „vlašák“ jako „vlašák“

První zmrzlina, kterou Hrivňákovi vyrobili, byla z vlašských ořechů. A jak pan Hrivňák dodává, dnes je tato zmrzlina úplně jiná. Ostatně chutě se vyvíjí a recepty se navíc vždy dolaďují podle daného druhu i charakteru ovoce. Hrivňákovi zmrzlinu nikdy nevyrábí ze směsí a z prášků. Vše se tu připravuje z kvalitních čerstvých surovin, ať už se jedná o ořechy nebo ovoce.

Práce je tu opravdu hodně. Výroba zmrzliny je fyzicky náročná a časově záleží hlavně na přípravě různých druhů surovin. Nejnáročnější jsou druhy, kdy je nutné ovoce škrábat nebo loupat. To je případ skvělé zmrzliny z kiwi, kdy si ale pan Hrivňák často postěžuje „nikdo to tu loupat nechce“. I když tento „černý Petr“ na někoho z rodiny vždycky padne, svou odměnu si pak vybere každý. A to ve chvíli, kdy právě jeho oblíbená zmrzlina vytéká čerstvá ze stroje. Pan Hrivňák si rád počká na zmrzlinu rakytníkovou, pistáciovou nebo kokosovou. A paní Hrivňáková naopak nedá dopustit na první vlajkovou loď – zmrzlinu z vlašských oříšků a vanilku. Ovšem taková zmrzlina z čerstvých jahod, manga nebo nugátu potěší určitě každého, a oblíbená je i zmrzlina s přidaným alkoholem.

Nový recept se musí nejdřív zapsat. Pak se předloží rodině ke zhodnocení

Rodinně tu probíhá i dotváření nových receptů. Když pan Hrivňák vymyslí nový recept, nejprve ho rodina ochutná a zhodnotí, jestli je nutné ho doladit nebo může jít rovnou na pult. Občas se stane i to, že některý druh rodinnou kolaudací neprojde. Ostatně, na výběr je tu vždy nejméně 20 druhů lahodných zmrzlin, které se navíc proměňují. Takže pokaždé je na pultě jiná nabídka.

Raritou této zmrzlinárny je i výroba vlastních zmrzlinových dortů, které se připravují výhradně na objednávku přesně podle přání klientů. Výroba dortů je zcela v rukách paní Aleny Hrivňákové. A jak přiznává, je to náročná „alchymie“. Vše totiž závisí na správné teplotě zmrzliny, aby byla dostatečně tvárná a bylo možné jí vměstnat do dané nádoby a následně pak přidávat i další vrstvy jiných druhů. Zmrzlinové dorty z domácí zmrzliny jsou skutečně originálním dezertem. Díky pečlivému balení si tuto zmraženou pochoutku můžete převést domů i do větší vzdálenosti. Ovšem jakmile jí vyndáte z mrazáku, pak už je nutné jí velmi rychle s přáteli nebo rodinou sníst, jinak roztaje.

Spustit audio

Související