V Ronově nad Doubravou zavádějí nový poplatek. Lidé za kanalizaci zaplatí tisíce korun

19. únor 2021 09:24

Obyvatelé Ronova nad Doubravou najdou ve schránkách další složenku. Město zavádí poplatek za zhodnocení stavebního pozemku. Majitelé nemovitostí budou muset zaplatit několik tisíc korun navíc.

Vloni město dokončilo novou kanalizační síť. Byla to dlouho odkládaná a náročná stavba, předtím splašky končily v řece Doubravě a to byl stav, který nešlo udržet. Síť kanálů a také vlastní čistička odpadních vod stála Ronov 150 milionů korun.

Čtěte také

I když městečko s 1500 obyvateli dostalo na stavbu dotaci, stejně si muselo vzít 50milionovou půjčku. Napojení na kanalizaci znamená zvýšení hodnoty nemovitostí, a proto radnice zavádí nový poplatek.

Většinou to bude jednorázová platba v řádech tisíců korun. Výše poplatku se počítá podle výměry. U obytných staveb je to 39 korun za metr čtvereční, u chat a chalup 33 korun. Pro majitele rodinného domu na parcele o rozloze 700 metrů čtverečních by tak poplatek vycházel skoro na třicet tisíc korun. Pokud ale vlastník uzavře smlouvu s městem o napojení na kanalizaci, dostane se na méně bolestivý paušál pět tisíc korun.

Poplatek jako motivace

Starosta Ronova Marcel Lesák (STAN) už sice první výhrady zaznamenal, ale běží dvouměsíční lhůta, aby se majitelé k poplatku přihlásili. Město by platbami mělo získat asi tři čtvrtě milionu korun. To není nijak výrazná suma. Podle starosty Marcela Lesáka je hlavní smysl poplatku lidi motivovat k tomu, aby se na kanalizační síť vůbec napojili.

V podobné situaci podle starosty Ronov třeba při zavádění elektřiny. Tehdy si město zavedlo vlastní daň z alkoholu, aby se náklady na vybudování sítě aspoň částečně vrátily.

Spustit audio

Související