V rozhledně Vodárna v Kolíně si připomenete atmosféru první republiky a zažijete pocit vodní hlubiny

4. listopad 2020

Pokud se vydáte na výlet do středočeského Kolína, bude vás na jeho západní straně už z dálky vítat vysoká vodárenská věž, která dnes slouží jako rozhledna i jako tichý svědek významného průmyslového rozvoje města na počátku 20. století. Nová vodárna byla postavena v roce 1929 podle návrhu významného českého architekta Františka Jandy a obyvatele Kolína vodou zásobovala až do roku 1977.

František Janda byl žákem Jana Kotěry a ve svém návrhu myslel i na obyvatele Kolína. Slavnostní otevření v roce 1929 bylo velkou událostí a vodárna se okamžitě stala oblíbeným výletním místem. V době výstavby byla totiž mimo centrum města, v krásné přírodě v lokalitě zvané Na Čekanu. Přestože stavba byla přirozeně pro veřejnost uzavřena, František Janda rok po otevření zpřístupnil prostorný kruhový ochoz vodárny.

Při návštěvě kolínské vodárenské věže dýchne na každého příchozího autentická prvorepubliková atmosféra. Z architektonického hlediska šlo o velmi moderní stavbu. Pro cestu vzhůru slouží kruhové schodiště, které ve spodní třetině stavby prochází celým tubusem. Během výstupu si skrz okna můžeme užít pohled na město. Na stěnách jsou umístěny velkoformátové historické fotografie městského života v Kolíně ve 20. až 30. letech minulého století.

„Kolín – český Manchester“

Přezdívka středočeského Kolína z dob první republiky mluví za vše. Průmyslové historii města je věnován prostor mezipatra. Na velkých panelech jsou zajímavé dokumenty i dobové fotografie, které poskytl Státní okresní archiv Kolín. Město bylo za první republiky průmyslovou tepnou. Zajímavé fotografie dokumentují místní elektrárnu, továrnu na nákladní a železniční vozy i v té době nový Masarykův most postavený podle návrhu architekta Antonína Engela.

Kolínská vodárenská věž

Po točitém schodišti pak vystoupáte až na samotný vrchol vodárny, kde je kruhová vyhlídková plošina. Výhled je odtamtud impozantní. Množství oken je doplněno cedulemi s popisem míst, která si můžete z výšky prohlédnout. Za hezkého počasí je možné dohlédnout až na Sněžku.

Sympatické jsou i směrovky ke známým turistickým cílům v oblasti. A pokud návštěvník žádá více informací nebo nemá štěstí na dobré počasí, k dispozici jsou i interaktivní obrazovky s informacemi a detailními fotografiemi nejznámějších míst v okolí.

A zajímavá podívaná čeká návštěvníky vodárny i v někdejší vodní nádrži. Pro intenzivní zážitek z uzavřeného prostoru, ve kterém bývalo uzavřeno 450 kubíků vody, byla do nádrže instalována interaktivní expozice. Po tlesknutí se v nádrži ozve hřmění, promítá se film s vodní tématikou a na zdech nádrže světélkuje modrá barva evokující pocit vodní hlubiny.

Spustit audio