"V šest před domem!"

27. červenec 2013
Zaostřeno na cizince

Znáte své sousedy? Jsou mezi nimi také cizinci? Rádi byste je poznali blíže? Co takhle jednoduše posedět například v parku mezi domy, ve kterých bydlíte? Poklábosit o životě? Najíst se dobrého jídla?

Tuto pozvánku už dostali místní v Pardubicích a v Českých Budějovicích a bude následovat dalších osm měst. V rámci projektu se setkají sousedé z majoritní společnosti a z řad cizinců - například konkrétního sídliště, kteří se běžně pouze míjejí.

Samotný název projektu „V šest před domem“ nabádá účastníky k tomu, aby vyšli ven a sešli se, aby si s sebou přinesli také vlastní hudební nástroje a společně si zahráli a pobavili se. Cizinci i Češi rovněž představí některé ze svých tradic, například donesou určité tradiční předměty, oděvy a vysvětlí, k čemu slouží a jak se používají.

Projekt má především vzkázat cizincům i Čechům, že tady všichni společně sdílíme dům. Setkání mají probíhat v podvečerních hodinách formou pikniku ve všední den, kdy se očekává, že většina lidí je už doma. Řekněte, není to krásná představa?

O tom, jak se krásně měli a jestli se usnadnila komunikace mezi sousedy v okolí Staroměstské ulice v Českých Budějovicích je dnešní pořad Zaostřeno. Uslyšíte, kdo všechno, kromě organizátorů z občanského sdružení Slovo 21, přišel do parku, kdo zpíval, kdo cvičil a tančil.

Dozvíte se ale i jakou roli mělo a má sousedství v procesu sociálního začleňování. Téma komentuje ředitel Etnologického ústavu AV ČR Doc. PhDr. Zdeněk Uherek. Reportážní záznam ze setkání v Českých Budějovicích pořídila Goranka Oljača.

Spustit audio