V telčském Muzeu techniky najdete první fordku z pásu i Rolls Royce z roku 1931

15. prosinec 2021

Město Telč není jen pohádková perla Vysočiny s památkami zapsanými na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Na své si tam přijdou i milovníci veteránů a krásných starých věcí. V tamním Muzeu techniky, které založil a od té doby stále doplňuje Aleš Wimmer.

„Zdejší pan hrabě postavil roku 1873 parní pilu. Ta tady fungovala do roku 2007. A já jsem v roce 2011 koupil už jen prázdnou halu,“ popisuje počátky svého muzea Aleš Wimmer. Staré věci má rád odmalinka. „Taťka sbíral malý věci, kafemlejnky, obrázky, mamka zase oblečení,“ říká sběratel, který si brzy uvědomil, že on sám by se nejradši věnoval veteránům. Prvním z nich byla Tatra typ 75, která je dosud pojízdná.

Hlavní velká hala bývalé pily je dnes plná automobilů a motocyklů. V rohu stojí starý autobus, vedle starých vozů pak figuríny v dobovém oblečení. Sbírka Aleše Wimmera má samozřejmě svá nej. „Nejstarší je tady ford T z roku 1916, takzvaná plechová Líza,“ ukazuje. Tento vůz se v Americe vyráběl devatenáct let a vyrobilo se ho přes patnáct milionů kusů. Je to zároveň první auto, které Ford vyráběl pomocí pásové výroby.

Auto vpravo je první ford z pásové výroby

V Muzeu techniky jsou vystavené sbírky několika sběratelů a na své si tam přijdou i ženy a dívky, které ocení například dobové kočárky. V přilehlých menších místnostech je pak vystavené hospodářské a kuchyňské nářadí. Zajímavé je staré zubařské křeslo i s vrtačkou nebo dětský dřevěný záchůdek, do kterého se vkládá nočník. Aleš Wimmer s úsměvem dodává, že už ho se zájmem obhlížely mnohé maminky.

Dobové zubařské křeslo

Muzeum techniky v Telči na Vysočině není přes zimu stále otevřené, ale po telefonické domluvě je jeho nadšený majitel ochotný zájemce provést. Kontakty najdete na internetových stránkách muzea.

Spustit audio