V Toulovcových Maštalích chystají stavbu další rozhledny

18. březen 2023 10:50

Tři rozhledny nestačí, chceme další. Svazek obcí Maštale připravuje stavbu další vyhlídkové věže. Mají vytipované místo i představu, jak by měla nová rozhledna vypadat. A od těch současných by se měla dost výrazně lišit.

Toulovcovy Maštale jsou vyhlášené právě rozhlednami a nová stavba by měla být dalším impulsem a lákadlem pro turisty. V Maštalích už mají Toulovcovu rozhlednu, Terezku a Borůvku, ale ty už něco pamatují.

Čtěte také

Stavební boom se tam rozjel před víc než dvaceti lety, všechny rozhledny byly otevřené v rozmezí tří let. Nejmladší, Borůvka, je v provozu od roku 2005. Hlavní cíl tedy je nabídnout návštěvníkům zase něco nového, neokoukaného.

Pro novou rozhlednu je vybrané místo u obce Leština, kousek od hranic samotné přírodní rezervace Toulovcovy Maštale. A podle ředitelky svazku obcí Lucie Oherová Leština se stavbou rozhledny souhlasí.

10 metrů vysoká spirála

Věž by neměla být tak vysoká jako předchozí stavby, předpokládaná výška je přibližně 10 metrů. Lišit se má konstrukcí - má být stavěná do spirály, aby byla průchozí obousměrně a aby umožnila bezbariérový přístup. Neměl by tak být problém se na ni dostat třeba s kočárkem.

Letos stavba ale nezačne. Lucie Oherová předpokládá, že tento rok se ponese ve znamení příprav. Musí se prozkoumat terén, jestli stavbu unese, dopracovat návrh podoby věže. A také prověřit dotační možnosti, jen hrubý odhad nákladů počítá s částkou kolem 5 milionů korun. Pokud by všechno dopadlo ideálně, mohla by se nová rozhledna začít stavět příští rok.

Spustit audio

Související