V Tyršových sadech začalo kácení stromů, aktivisté jsou proti

19. březen 2012

Pardubická radnice začala s přípravou na revitalizaci Tyršových sadů. Minulý týden začali dřevorubci kácet první stromy a to v rámci pravidelné údržby.

Náměstek primátorky František Brendl dnes připustil, že jde prakticky o zahájení projektu přeměny celého parku.

„Pěstební zásahy, které se tam provádí, jsou nejen vynuceny tím, že se tam desítky let žádné takové pěstební probírky neprováděly, ale je to zároveň i příprava pro realizaci projektů, které zastupitelstvo odsouhlasilo,“ říká Brendl.

Náměstek Brendl již dostal ukládací usnesení, kterým byl pověřen v realizaci projektu pana Jiránka, podle kterého nyní postupuje.

Odpůrci kácení stromů v Pardubických Tyršových sadech se ale nevzdávají.

Vadí jim počet stromů, které mají padnout kvůli úpravám parku, a domnívají se, že většina z nich by mohla na místě zůstat. Během víkendu se sešli přímo v parku k dalšímu protestu.

Aktivistka Daniela Lišková stále věří, že se podaří projekt zastavit. „Chtěli jsme tím vyjádřit svůj protest proti kácení, protože jsme náš boj ještě nevzdali, i když kácení začalo. Budeme bojovat pořád. Stále to má smysl, aby město Pardubice vidělo, že my jsme se nevzdali a že nás ostatní veřejnost podpořila 6 tisíci podpisy pod peticí.“

Aktivisté podali stížnosti na stavební úřad, na Českou inspekci životního prostředí, prošetřuje to i Úřad na ochranu hospodářské soutěže. Aktivisté doufají, že se to prošetří dříve, než budou všechny stromy pokáceny.

Chcete dostávat každý den zpravodajství e-mailem zdarma do vaší schránky?
Budete tak mít každý den dokonalý přehled o dění ve Vašem kraji a k tomu tipy na vybrané pořady ČRo Pardubice!
To vše úplně zdarma!
Stačí se jen zaregistrovat!

autor: ba
Spustit audio