V USA chceme prezentovat to nejlepší z české kulturní scény. A taky pomáhat mladým umělcům

24. květen 2019

V rozhlasové kavárně District 5 v Havlíčkově ulici v Hradci Králové jsme v pátek 24. května přivítali po 10 hodině bývalého zpravodaje Českého rozhlasu v USA Miroslava Konvalinu, který se po letech opět do USA vrací, tentokrát jako ředitel Českého centra v New Yorku.  

A tak se Miroslava Konvaliny zeptáme na nejčerstvější dojmy a postřehy z USA, ale i na to, co by chtěl jako nový ředitel Ćeského centra v New Yorku podporovat. Přináší s sebou řadu zkušeností z oblasti kultury, jejího managementu i nevšední akademické zájmy.

Miroslav Konvalina

Bývalý zpravodaj Českého rozhlasu ve Spojených státech amerických Miroslav Konvalina vystřídá na postu ředitelky Barbaru Karpetovou, které letos vypršelo čtyřleté funkční období.

ČESKÁ CENTRA jsou agenturou Ministerstva zahraničních věcí pro propagaci České republiky v zahraničí. Na mezinárodním poli prosazují zejména české kulturní a kreativní průmysly a zaměřují se také na oblast vědy, výzkumu a inovací. Síť českých center působí ve 24 velkoměstech na třech kontinentech. Ročně pořádají více než 2300 akcí ve světě, které osloví přes 2,8 zahraničních návštěvníků.

Nový šéf má v plánu rozvíjet České centrum New York jako hlavní výchozí centrum veřejné diplomacie České republiky v USA. Hodlá navazovat na nejosvědčenější, co Česká centra v USA a jinde ve světě úspěšně dělají a zároveň nacházet nové příležitosti, kontakty a projekty ve spolupráci s prestižními kulturními organizacemi v USA.

„Ve Spojených státech chceme přirozeně prezentovat to nejlepší, co česká kulturní scéna v jednotlivých uměleckých žánrech nabízí. Budeme pomáhat zejména talentovaným mladým umělcům hledat cesty, jak se kreativně zapojovat do festivalů, přehlídek a projektů. Zvláštní pozornost chceme i nadále věnovat všem generacím české krajanské komunity nejen v New Yorku, ale také v dalších městech," uvedl Miroslav Konvalina.

Základem programové skladby bude hudba, divadlo a tanec, výtvarné umění a design, architektura, dále film a literatura.

České centrum New York vzniklo v roce 1995 jako první zámořské kulturní středisko. Od roku 2008 užívá nové prostory pro veřejné programy v Bohemian National Hall na Manhattanu.

V pátek 24. května jsme přivítali v rozhlasové kavárně District 5 v Havlíčkově ulici v Hradci Králové Miroslava Konvalinu:

Spustit audio

Související