V záchranných stanicích skončí na jaře desítky zdravých srnčat, zajíců a veverčat. Zbytečně!

29. duben 2021

Lidé chodí do přírody v době pandemie mnohem víc. A projevuje se to i v záchranných stanicích volně žijících zvířat. Počet nalezených živočichů přibývá i ve stanici Zelené Vendolí u Svitav. Ne všechna ale potřebují zachránit.

„Polovinu lidí bych pochválil za všímavost. Druhou polovinu bych poprosil, aby se více rozmýšleli nad tím, jestli zvíře skutečně potřebuje zachránit. Pokud si nejste jisti, zda je zvíře zraněné, zavolejte nejdříve do záchranné stanice a poradíme se. Takovým znakem, že zvíře skutečně potřebuje pomoc, jsou viditelné stopy krve nebo totální ztráta plachosti,“ vysvětluje vedoucí záchranné stanice Josef Zelený.

Mláďata zajíců nebývají pohromadě

Samička od zajíce má několik mláďat. Schválně je od sebe oddělí a ukryje v trávě, aby měli malí zajíci větší šanci přežít v případě útoku predátora. Proto není správné brát mládě z jeho hnízda jen proto, že tam nevidíte maminku.

Podobné je to u srnčat a u mladých ptáků. Ti se učí létat a často spadnou na zem. Pokud se tak stane, člověk může takové ptáče vzít a položit na vyvýšené místo, kde má větší šanci přežít. „Na srnčata ale rozhodně nesahejte, jakmile srna ucítí cizí pach, mládě opustí,“ varuje Josef Zelený.

Veverčata v Záchytné stanici Svitávka

K Záchranné stanici Zelené Vendolí patří Záchytná stanice Svitávka, kterou vede Jana Bendová. V těchto dnech očekává každoroční příděl veverčat.

„Každý rok na jaře k nám lidé přinesou kolem dvaceti veverčat. Opět je ale důležité pořádně veverče prohlédnout. Pokud dojdete k názoru, že mládě je nemocné nebo zraněné, přineste ho. Ale často se stává, že matka svá veverčata přenáší z jednoho hnízda do druhého a mládě jí vypadne. V takovém případě člověk nemá zasahovat, veverka se pro mládě vrátí,“ říká Jana Bendová.

Záchranná stanice zvířat Zelené Vendolí může fungovat jen díky dárcům, kterým není lhostejný osud stovky zvířat, o která se ve stanici starají. Pomoct může každý třeba tím, že si zvíře na rok adoptuje. To znamená, že mu zaplatí pobyt ve stanici na jeden rok.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.