Václav Souček: Alternativy

O nepříjemné zprávy v těchto dnech není nouze, ale i ty příjemnější nesou nádech pochyb; náleží k nim natěšené oznámení o klesajících cenách ropy na světových trzích.

Cena mazlavého zlata na burze prodělala vysokou horečku, a Saúdové se postarali o to, že dalším těžařům zvýšená teplota zůstává.

Čerpací stanice (ilustr. foto)

Že by podobným tempem padaly ceny na našich benzinkách, o to nemusíte mít starost. Dosud sestupovaly po halířích, opatření proti koronaviru je popoženou jen mírně.

A teď z jiného konce: Lesy ČR prodělaly vloni po kalamitách a kůrovci miliardu, pracně odtěžené dřevo nemělo odbyt. Kdyby to mělo trvat další léta, může vyvstat na obzoru tolik propagovaných a drahých ekologických alternativ ještě jedna, kdysi už vyzkoušená - auta na dřevoplyn…

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.