Václav Souček: Asie je blízko

Koronavirus zaostřil vidění „zbytku světa“ na čínské provincie. Velmocenské cíle Číny proto zatím tak pečlivě zkoumány nejsou - nebo o tom neinformovaní příliš neví.

Dokladem toho je pod správou držený a silně protestující Hongkong, Tibet, blízký Tchaj-wan, a další východoasijské aglomerace, jak prosperující, tak i zaostávající.

Dobyvatelské, historií zvané „hedvábné stezky“ nabyly podoby pravidelných tras námořních kontejnerových plavidel.

Čtěte také

Když kdesi u Znojma čeští celníci úspěšně zabaví padělky za dva tři miliony korun, u břehů Afriky přistávají další konvoje.

Prosakují zvěsti, že koronavirus výrazně způsobí propad nejen čínské ekonomiky. Světová diplomacie se zatím v záplavě roztodivných informací z oblastí této části Asie - ne snadno, ale jak takž - orientuje.

Naše média se zaobírají plánovanou cestou nově zvoleného šéfa Senátu na Tchaj-wan. Varování před čínskou infekcí okolní svět na lehkou váhu nebere; tak snad je opravdu lepší poslat vládní speciál s humanitární pomocí.

Asie není jen Čína, a Čína už dávno není jenom v Asii.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.