Václav Souček: Bylo nebylo (ale spíš bylo)

České televizi přináleží tichá chvála za to, že poměrně slušně připomněla 115. výročí narození Jana Wericha.

Mezi jiným vrátila na obrazovku i neukončený dokument o posledním rozhovoru; Jan Vala klade už nedoslýchavému klasikovi připravené otázky - a Jan Werich nereaguje bleskově, nýbrž s rozmyslem, a pečlivě připravenými odpověďmi. Což jim na trefnosti pranic neubírá.

Čtěte také

Bůhvíproč člověka přepadne lítost nad tím, že v dnešní překotné době musí čelit záplavám jalové žvanivosti, dobré snad jen k tomu, aby se jí sám hleděl vyvarovat.

Prostě někdy méně znamená více; což platí i pro odkaz Jana Wericha generacím příštím. Nemáme po něm tolik filmů, záznamů, a metry spisů jako po těch exemplářích, kteří se slávou nikdy nedosytili, ale to, co máme, bohatě stačí.

Hleďme si té pozůstalosti pečlivě, můžeme si v ní k našemu užitku občas zalistovat.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Něco za něco

    Několik málo pár vět, jak pravil epigram blahé paměti. Nevšedně vlídné poselství prezidenta Miloše Zemana bylo všedně nevlídně rozcupováno vševědoucími kritiky.

  • Václav Souček: Na pováženou

    Blížící se konec roku svádí k bilancování. K úvaze je inspirace z „temného“ filmu, kterou režisér Roman Polanski vložil do úst jedné z postav svého filmu Devátá brána.

  • Václav Souček: Vysezeno

    Říkalo se o kancléři Helmuthu Kohlovi, že dokázal v úřadu každý problém takzvaně „vysedět“ vahou své osobnosti. Do srovnatelné kategorie náleží kníže Karel Schwarzenberg. 

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.