Václav Souček: Čím hýbou průzkumy

Čas od času je nutno píchnout do veřejného mínění špendlíkem, aby se ukázalo, čím je který balónek plněn. V tomto týdnu pravil novinový titulek, že průzkumy hýbou politikou, ale přitom se volá jen stovkám lidí. 

Zajisté - zpracovávat průzkumy několikatisícového množství dotazovaných je práce nadlidská, přičemž výsledky mohou být přibližně stejné jako u několika stovek. Zásadní otázka je, zda jsou průzkumy nastaveny coby setrvalý model, nebo dochází k účelovým změnám vybraných podskupin. Není rovněž nikde zaručeno, že se dotazovaní skutečně volebních procesů účastní.


Radostné hýkání nad propady, či vzestupy možných procent tedy nejsou příliš na místě.

Tiše se ovšem předpokládá, že míněním nerozhodných, či lhostejných voličů mohou čísla průzkumů pohnout. Pokud nadějné prognózy průzkumů nejsou naplněny v procesu voleb, je téměř jisté, že pohnou žlučí jejich zadavatelů.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Zázraky

    Zemřel ing. František Čuba, iniciátor „slušovického zázraku“, tak proto především v dobrém; z ničeho vybudoval něco, z šedivého průměru zářivý nadprůměr.

  • Václav Souček: Větev

    Kauza Davida Ratha bude zřejmě košatá jak památná lípa; neboť podle stávajících zpráv se ubírá k dalšímu výroku soudní instance její „jedna větev".

  • Václav Souček: Sedm (statečných?)

    Kdo se zajímá o politické dění pilněji, než jednou za čas u voleb, ten sebemrskačsky vyhledává televizní záznamy z jednání Poslanecké sněmovny, občas i Senátu. 

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.