Václav Souček: Citáty a předkové

Citáty jsou jako zrnka moudrosti k nezaplacení a je záhodno si je občas připomínat. Jan Werich hlásal, že „co je napadnutý, je dovolený“, a spousta lidí se k těmto slovům celoživotně hlásí, nejlépe dalším citátem. 

„Bože, chraň mne před přáteli, před nepřáteli se ochráním sám“ pochází snad až od Ludvíka XIV. 

Čtěte také

Potom jsou citáty dědičné, rodinné: několik jich (po meči, od svého otce) schraňuje Simona Stašová, herečka, která mládne k moudrosti, a svěřila je v rozhovoru pro tisk.

Z nich - s ohledem na zvýšené ekologické plísnění, hrozby, a tresty se čtenáři jeví coby aktuálně výstižná formulace: „Vždy se najdou Eskymáci, kteří vypracují pro obyvatele Konga pokyny, jak se chovat za velkých veder.“

Pokud si nevíte rady s pitominami, které se Vám staví do cesty, zkuste se obrátit na údajně nepřenosné zkušenosti Vašich předků. Předkové pomáhají, když na ně nezapomínáte. Málo platné, rodina je základ… Nejen státu.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Něco za něco

    Několik málo pár vět, jak pravil epigram blahé paměti. Nevšedně vlídné poselství prezidenta Miloše Zemana bylo všedně nevlídně rozcupováno vševědoucími kritiky.

  • Václav Souček: Vysezeno

    Říkalo se o kancléři Helmuthu Kohlovi, že dokázal v úřadu každý problém takzvaně „vysedět“ vahou své osobnosti. Do srovnatelné kategorie náleží kníže Karel Schwarzenberg. 

  • Václav Souček: Poměry a průměry

    Maminka kamaráda Petra byla vídeňská Češka. Když ovdověla, přestěhovala se s dítětem do pražské Libně. Její  důchod přepočítaný na koruny jí umožnil slušné živobytí.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.