Václav Souček: Doma je doma

Stačí, na mou duši stačí se odexpedovat na týden do teplejších končin, aby se člověk dobral poznání, jakže se o události v české kotlině svět zajímá. 

Středně propečený rekreant prohledává na hotelovém satelitu večer co večer zprávy ze světa, neboť má neodbytný pocit, že by doma mohlo dojít k převratným událostem. Ale žel; unifikovaná obrazová zpravodajství plní následky povětrnostních škod a jižansky temperamentní debaty o místních problémech.

O nějaké krizi, či pádu české vlády, zmítané otřesy způsobené výměnou jednoho ministra kultury nikde ani zmínky.

Kancléřka Angela Merkelová

Zato třikrát v jednom týdnu se obrazovka věnuje v nejsledovanějších časech nezvladatelnému třesu nejmocnější ženy Evropy, takto německé kancléřky.

Až když se středně propečený zdárně navrátí, sezná s jistou úlevou, že doma je doma, a svět tomu nemůže rozumět. Sparta zase dostala na budku a věčně znesvářené politické partaje si zdárně zatápějí.

Jak vzájemně mezi sebou, tak i pod sebou.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Evropské trůny

    Z mnoha dílů umné televizní ságy „Hra o trůny“ autor míjel jen ukázky. Intriky, válečné řeže, rody a krev, drastická podívaná; pro někoho zábava, pro jiného ztráta času.

  • Václav Souček: Zázraky

    Zemřel ing. František Čuba, iniciátor „slušovického zázraku“, tak proto především v dobrém; z ničeho vybudoval něco, z šedivého průměru zářivý nadprůměr.

  • Václav Souček: Vedro k zalknutí

    Padaly v ten den venkovní teplotní rekordy, meteorologie má nová čísla do statistik. Česká politika rovněž.