Václav Souček: Ideály a iluze

Ideály a iluze jsou na první pohled nezaměnitelné pojmy; kdo je umí rozlišit, je oprávněn a schopen se iluzí zbavovat, aby si mohl ideály zachovat.

Právě probíhá vzpomínání na 30. výročí listopadu 89´, doplněné nevyhlášenými závody o největší zasloužilost při tom listopadovém zvratu dějin. Což plodí jednak komické momenty, a rovněž i mlčenlivé rozhořčení. 

Čtěte také

Neboť následná ekonomická transformace vynesla do sedel - bez ohledu na ideály - jen množinu selfmademanů a nastolila drsně pragmatické, základní dělení společnosti podle majetků, na bohaté - a ty ostatní.

Zkraje týdne byl ke slyšení na hodinku v rozhlasu někdejší studentský vůdce Martin Mejstřík, na televizní obrazovce na půlhodinku zpěvačka Marta Kubišová. Z projevů obou symbolů té doby zavanula deziluze, ale nelze tvrdit, že ideály listopadu vymizely.

A nejmenovaný, zkušený novinářský hlídací pes demokracie zmínil, že když se šlo čtyřicet let do sklepa, bude se muset minimálně stejnou dobu stoupat.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Nemožné ihned

    Jsme při obchodech s lidskou bídou jen zkoprnělými svědky, nebo se už jejími následky řadíme na chvost řetězce obětí?

  • Václav Souček: Jak uhlídat hlídače

    Není to příjemné čtení: naše policie zkoumá otisky prstů z obálek a peněz, zabavených u předsedy antimonopolního úřadu, a hledá souvislosti s možným korupčním jednáním. 

  • Václav Souček: Rovnání

    Pan Paseka už není mezi námi, byl to sedlák tělem i duší. Do družstva nikdy, to by se raději udřel. Kluci byli po něm, stačilo málo a už se prali. Ale táta na ně platil.